Harmadik fordulójához érkezett a CheckINN felsőoktatási hallgatóknak szóló Turisztikai Innovációs Versenye, amelyre az ország egész területéről, 18 egyetemről több, mint 100 hallgató jelentkezett. Az idei évben a szervezők új elemeket is beépítettek a versenybe, így az utolsó fordulóba jutó diákoknak a mentorálást követően egy élő pitchben is be kell mutatniuk ötleteiket. A legjobbak 3 millió forintos ösztöndíjat és további mentorálást nyernek.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által létrehozott CheckINN Turisztikai Innovációs HUB versenyén az induló háromfős csapatoktól olyan innovatív ötleteket várnak, amelyekkel elősegítik a haza turizmus megújulását. A pályázat egyik fő célja a turizmust fellendítő új ötletek bevonzása, valamint a turizmus pályára készülő hallgatók szakmai támogatása a mentoráción keresztül, az életből vett kihívásokkal, amelyeknek a diákoknak meg kell felelniük. Az idei évben bevezetett mentoráció és élő prezentáció – amely közel 100 fő jelenlétével zárult – nemcsak a kreatív ötletek bemutatására szolgált, hanem lehetőséget biztosított a diákoknak, hogy személyesen is kapcsolatba lépjenek a turisztikai szakma képviselőivel, és értékes visszajelzéseket kapjanak projektjeik továbbfejlesztéséhez és személyes szakmai fejlődésükhöz.

 A felsőoktatási hallgatók a CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen két kulcsfontosságú területen – szállodaipar-vendéglátás és aktív turizmus témájában – mutathatták be újító ötleteiket. A zsűri különös hangsúlyt fektet a fenntartható, úgynevezett "zöld" innovációkra, miközben nyitottak a digitális és IT megoldásokra, továbbá a szolgáltatások, termékek és marketing stratégiák fejlesztésére is.

 Az elmúlt öt évben közel 250 csapat és 700 hallgató vett részt a versenyben. Az idei évben a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai bizonyulnak a legvállalkozóbb szelleműnek, mivel innen nevezett a legtöbb hallgató. De sok pályázat érkezett a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóitól is. A verseny során a csapatok rengeteg hasznos meglátást és visszajelzést kaptak. A féléves munka folyamán közel 150 bírálat született a pályamunkákkal kapcsolatban, a hallgatók pedig több, mint 30 órányi szakmai mentoráción vettek részt.

 A pályázók témaválasztása széles spektrumot fed le. Az ötletek között szerepelt például a SZÉP Kártya használatát megkönnyítő mobilapplikáció, de városismereti gamifikációs program is. A társadalmi felelősségvállalás fontos szerepet kapott a hallgatók ötletei között, így például neveztek a látássérültek számára turisztikai lehetőségeket kínáló pályázattal, és akadálymentes vidám- és kalandparkkal.

 A pályázatokon az évek alatt számos olyan ötlet született, amelyek ma már a turizmus meghatározó elemei. Az egyik legkiemelkedőbb sikertörténet a „Vízi Mozi” projekt, mely egy újszerű mozi élményt kínál, ugyanis 2023 nyarán csónakázás közben lehetett filmet nézni a Városligeti tavon.

 Az idei CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny győzteseit a januári élő pitch után, a február 1-jén megrendezésre kerülő Turizmus Gálán jelentik be.

 

A CheckINN turisztikai innovációs hub a versenyben résztvevő csapatokat segítő oktatókat is díjazta. Kiemelkedő felkészítő tanári munkájukért a pitch rendezvény záró eseményeként ünnepélyes keretek között oklevelet vehetett át:

  • Happ Éva, a Széchenyi István Egyetem oktatója
  • Vargáné Dr. Csobán Katalin, a Debreceni Egyetem oktatója
  • Szabóné Pintér Lívia, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója
  • Gonda Tibor, a Pécsi Tudományegyetem oktatója
  • Raffay Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem oktatója

Az okleveleket Somlyai Zoltán, a CheckINN turisztikai innovációs programok fővédnöke a BDPST Zrt. Group szálloda divíziójának vezetője adta át.