Csúcsot döntöttek a SZÉP-kártya költések 2023-ban, a fizetőeszköz továbbra is a belföldi turizmus motorja – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

 A tájékoztató szerint a SZÉP-kártya költések tavaly minden korábbit felülmúltak: 2023-ban 449,4 milliárd forintot költöttek a felhasználók, amely a megelőző évit 17%-kal szárnyalta túl, 2019-hez viszonyítva pedig több mint kétszeresére nőtt (+136%), és reálértéken is 61%-kal emelkedett.

A turisztikai szolgáltatók SZÉP-kártyás forgalma még úgy is több mint 14%-kal bővült éves szinten, hogy 2023 utolsó öt hónapjában a cafetéria eszközzel hideg élelmiszert is lehetett vásárolni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a szálláshelyek közül a szállodákban, közülük is a négycsillagos hotelekben költötték a legtöbbet a SZÉP-kártyákról.

A szálláshelyeken tavaly 516 ezer felhasználó vette igénybe számlája kiegyenlítéséhez SZÉP-kártyáját. Emellett továbbra is szívesen fizettek vele éttermekben és turisztikai attrakcióknál.

A turizmus kiváló év végi hajrájához is jelentősen hozzájárult a SZÉP-kártya: az adatok szerint az előző év végi felhasználáshoz képest 2023 decemberében 13%-kal nőtt a turisztikai szolgáltatásokra fordított összeg. Az MTÜ elemzése szerint a SZÉP-kártya továbbra is a turizmus motorja, különösen vidéken, ahol a belföldi forgalom zöme összpontosul. Az elemzésben arra is kitértek, hogy tavaly a munkavállalók SZÉP-kártyáira feltöltött összegek 25%-kal növekedtek 2022-höz képest, és elérték a 445 milliárd forintot.

Kiemelték, hogy decemberben történelmi magasságot ért el a havi SZÉP-kártya feltöltések értéke: 83 milliárd forint érkezett a plasztikokra, ami 58%-kal haladta meg a 2022. decemberi szintet. Tavaly 2022-höz képest a SZÉP-kártya felhasználók száma jelentősen bővült, számuk meghaladja a 2,7 milliót. Emellett az elfogadóhelyeké is 10%-kal, 60 ezerre nőtt az elmúlt évben. A december végi adatok szerint több mint 83 milliárd forint áll rendelkezésre a SZÉP-kártyákon.