Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása - közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón.

    Bár a város nem a magyar borok fellegvára, de évszázados kapcsolat fűzi a bortermeléshez, szőlőgazdálkodáshoz - utalt Debrecen kulturális alpolgármestere arra, hogy a közeli Érmelléket évszázadokon keresztül a város szőlőskertjeként emlegettek.
    "Közös missziónk Debrecen borkultúrájának emelése, és a magyar borkultúra népszerűsítése" - tette hozzá Puskás István (Fidesz-KDNP).
    Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a város borszelekciójával egyre több helyi étteremben találkozhatnak a fogyasztók, de megismerkedhetnek velük olyan nyári rendezvényeken, mint a bor- és dzsesszfesztivál, vagy a gourmet-fesztivál.
    Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója bejelentette: az első körös tesztelésben a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta.
    Az ekkor legtöbb pontot szerző 22 pincészet 96 bora közül választották ki vak kóstolással - a bírálók csak számokkal ellátott borokat kóstoltak - hét kategóriában Debrecen idei borait.
    Prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában Debrecen város bora lett 2022-ben a Thummerer Pincészet Egri Chardonnay 2019-es bora (Egri borvidék, Noszvaj); a Takler Borbirtok Primarius Syrah 2018-as bora (Szekszárdi borvidék, Decs), és a Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017-es évjáratú bora (Tokaji borvidék, Tarcal).
    A klasszikus fehér, vörös és rozé kategóriában az év idei debreceni bora lett a Koch Borászat Koch Hajós-Bajai Chardonnay 2020-as évjáratú bora (Hajós-Bajai borvidék (Borota); a Hárs Családi Biopincészet Cabernet Franc 2019-es évjáratú bora (Pécsi borvidék, Szajk), illetve a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2021-es válogatása (Kunsági borvidék, Kiskőrös).
    Debrecen idei pezsgője a Molnár és Fiai Pincészet Zöldveltelini Brut fehér pezsgő, 2018 (Mátrai borvidék, Abasár).
    A díjazott borászatok képviselői az év bora tanúsítványokat a sajtótájékoztató keretében vették át Puskás Istvántól és Kovács Páltól.

 

 

MTI