A Balatoni Turizmus Szövetség a 2021. évben újra meghirdeti a „Balaton Fagyija” pályázatot.

Az apró ötletként megvalósuló Balaton fagyija az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott, a 2014. évi első verseny óta a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.
A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek. Egy vállalkozás maximum 2 fagylaltot indíthat a versenyben. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagyi lesz a 2021. évi „Balaton Fagyija”.


Megkötések:
- Tejes fagylalt esetén az alapfagylaltban a hagyományos alapanyagokat – úgy mint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás – kötelezően használni kell.
- Gyümölcs fagylalt esetén gyümölcs vagy 100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata engedélyezett. Természetes anyagokból készült stabilizátorokat lehet használni a fagylaltkészítés során.
- A tojás más természetes emulgeálóval helyettesíthető.
- Kerüljük az aromák használatát! Amennyiben használják, csak természetes aroma használható! A zsűri a beadott recept alapján súlyozottan veszi figyelembe az aromák használatát.
- Növényi tejszínt használni tilos!
- A fagylaltokat csak ehető anyagokkal lehet díszíteni! A díszítés a fagylalt adagolhatóságát ne akadályozza!


Zsűrizési szempontok:
- Megfelelő alapanyagok és technológia használata
- Íz, ízek harmóniája
- Szín
- Illat
- Állag
- Dekoráció
- Kreativitás
- Praktikum


A fenti szempontok mellett a zsűri az értékelésnél azon fagylaltokat prioritásba helyezi, amelyek mindenki számára elérhető helyi termékek, alapanyagok felhasználásával készültek.


Az elkészítendő fagylalt pontos recept leírását és az elkészítés technológiáját a nevezőnek a zsűrizés előtt írásban át kell adnia. A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő fagylaltokat nem értékeli. A zsűri a nevezés után egyeztetett időpontban értékeli a versenyfagylaltot a nevező cukrászdában / fagylaltozóban.


Nevezési határidő: 2021. május 25. (kedd)