Lezárult a világ legizgalmasabb fiatal séfeknek szóló versenye, október 5-én este kihirdették az ötödik S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének győztesét. A Milánóban megrendezett kétnapos nagydöntőn 15 fiatal séf mutathatta be tehetségét, kreativitását és a gasztronómia jövőjéről alkotott elképzeléseit. A világhírű séfekből álló zsűrit végül Nelson Freitas nyűgözte le, így ő nyerte el a rangos elismerést, a S.Pellegrino Young Chef Academy 2023 díját.

Az ibériai országokat képviselő fiatal portugál séf, Nelson Freitas "Ropogós vörös sügér, tengeri sün és házi készítésű fekete fokhagyma" elnevezésű ételével szállt versenybe, amelyet mentorával, Filipe Carvalhoval közösen dolgozott ki. A Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Pía León és Nancy Silverton világhírű séfekből álló zsűri elismerően nyilatkozott Freitas kifinomult konyhaművészetéről, az összetevők kiválasztásáról és az étel szépségéről, valamint az általa közvetített erős üzenetekről. A korábbi S.Pellegrino Young Chef Academy verseny díjazottjai, Jerome Ianmark Calayag (2021), Yasuhiro Fujio (2018), Mitch Lienhard (2016) és Mark Moriarty (2015) után, most Freitas előtt nyílt meg az út, hogy tehetségét és munkáját még magasabb szintre emelje, és részt vegyen a gasztronómia jövőjének formálásában.

A S.Pellegrino Young Chef Academy fődíja mellett, a versenyen három tematikus díjat is kiosztottak, amelyek mind jól tükrözik a S.Pellegrino azon meggyőződését, hogy a gasztronómiának van társadalomformáló ereje, az ételek pedig képesek pozitív hatást gyakorolni az emberekre. A Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, amelyre a Fine Dining Lovers olvasói szavaztak, Ian Goh kapta az "Örökölt bárány" fogásával. Ételével a fiatal séf közvetítette leginkább származását, személyes hitvallását és értékeit. He-Sen Liu a "Shandong wagyu házi osztrigaszósszal” elnevezésű ételével a Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat érdemelte ki, ugyanis az ő étele testesítette meg leginkább a hagyomány és a fejlődés közti egyensúlyt, miközben képes volt kifejezni a kínai tradicionális gasztronómia örökségét. Artur Gomes pedig, a "Vale das Lobas” elnevezésű zelleres fogásáért nyerte el a Fenntartható Éttermek Egyesülete által odaítélt S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, mivel jellegzetes étele a fenntarthatóság meghatározó üzenetét közvetítette.

A S.Pellegrino Young Chef Academy célja, hogy felkutassa a jövő nagyszerű séfjeit, és megmutassa nekik, hogyan tudják a bennük rejlő potenciált kibontakoztatni az oktatás, a mentorálás és a tapasztalatszerzés révén.

A nemzetközi séfverseny minden alkalommal rengeteg újító gondolkodású fiatal szakembert vonz, az ötödik S.Pellegrino Young Chef Academy megmérettetésre azonban minden eddiginél többen jelentkeztek, részvételi rekordot döntve. Az előválogatót követően, 15 régióból, összesen 166 séf kapott lehetőséget arra, hogy neves és elismert séfekkel közösen dolgozva mutassák meg a bennük rejlő lehetőségeket.