Ilyen még nem volt! 2023. március 6-án elindul a nevezés Magyarország első bonbon versenyén
Az Év Pálinkás Bonbonja egy új, egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített megmérettetés, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre.
A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
Gyula, a pálinka fővárosa! Innen indult hazánk első és máig is működő legnagyobb pálinkafesztiválja, amelyhez kapcsolódóan szintén úttörőként elindult egy pálinka és párlatverseny. Gyula, a Gyulai Pálinkafesztivál mindig kitűnt újító küldetéstudatával, a fiatalos lendület állandó innovációval párosul!
A verseny meghirdetésének köre
Magyarországon működő, (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók számára, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használják fel.
Legfontosabb dátumok
Nevezési időszak: 2023. március 6. (hétfő) és 2023. április 24. (hétfő) 18.00 óra között.
Termék beérkezési határidő: 2022. április 26. szerda 18.00 óra
Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2023. április 27 csütörtök.
Eredményhirdetés: 2023. május 27. szombat 14.00 óra
Nevezés
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden termékhez külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyen fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a termék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket, ami alapján a zsűri értékelni tudja az eredeti ötlet megvalósítását.
Minden nevezett termék esetén min. 20 db/termék (bonbon) beküldése szükséges!
Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat!
Nevezési kategóriák
Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával
1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal
A XXIII. Gyulai Pálinkafesztivál 2023-ban kiválasztott „év gyümölcse a meggy”, így külön kategóriaként díjazásra kerül:
2. Meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal
Bírálat
A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét.
A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló.
Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő.
A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a termékeket. A főbb értékelési szempontok:
1. MEGJELENÉS - ESZTÉTIKA
2. SZERKEZETI FELÉPÍTÉS - KÜLSŐ ÉS BELTARTALMI ÉRTÉKEK
3. KRÉMESSÉG - FŰSZEREK - ALKOHOL - KOMPLEXITÁS
4. KREATIVITÁS - EGYEDISÉG – INNOVÁCIÓ
5. ÖSSZBENYOMÁS – HARMÓNIA
Minden mintát egyszerre minimum 3 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül, majd kötelesek konszenzusra jutni. Amennyiben ez nem történik meg, a csúcs zsűri hozza meg a végleges döntést.
A zsűri a mintákat 50 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a termékről.
A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.
Minősítési szintek:
A zsűri által megítélt pontszámok alapján a benevezett termékek:
Arany
Ezüst
Bronz minősítésben részesülhetnek.
Kategóriagyőztes:
⬥ „Legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon”
az 5 legmagasabb pontszámot elért termékek közül névtelen írásos szavazással, egyszerű többséggel.
⬥ „Legjobb meggypálinkás bonbon”
az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.
Fődíj:
⬥ „AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA” 2023.