KSH: Hiába szárnyalt az idegenforgalom, az átlagbér alig változott

Hírek
Tipográfia

A hivatalos statisztikák szerint augusztusban a mindössze 1,8 százalékkal nőtt 165 ezer forintra az átlagbér.

Augusztusban 6,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, a nettó - a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt - 8,5 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban tehát gyorsult a keresetek emelkedése, mert az előző hónapban 5,1, illetve 6,7 százalékos volt az éves növekedés üteme - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A mezőgazdaságban 11,0 százalékkal kerestek többet a tavaly augusztusinál, csaknem 202 ezer forint volt a bruttó átlaga. Az idegenforgalom szárnyalása dacára a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén alkalmazottak átlagkeresete mindössze 1,8 százalékkal nőtt és 165 ezer forinthoz közelített. A pénzügyi és biztosítási területen a 478 ezer forint volt a havi kereset az átlagosnál mérsékeltebb, 5,8 százalékos éves növekedéssel is.

A KSH-statisztika persze a hivatalos bejelentett adatokat tartalmazza. A vendéglátás területén tapasztalható szürke- és feketejövedelmeket nem, így arról nem ad képet, hogy a valós jövedelmek mennyivel változtak.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner