Kiemelt magazin témák

Mozaik Lista

A séf őszintén mesélt saját hibáiról és arról hogy mi vezetett odáig, hogy be kellett zárnia az éttermét Budán. Kiderül, nem tett le arról, hogy egy másik helyen újranyisson, annak ellenére, hogy szerinte hamarosan egy komoly étterembezárási hullám kezdődik majd, hiszen a jelenlegi árakon nem lehet fedezni az alkalmazottak bérigényét.

Az alapanyagokban még van hová fejlődni a magyar mezőgazdaságnak, de vannak komoly erősségeink is. Az oktatásban egy komoly frissítésre lenne szükség, míg az étkezési kultúrában már egyenesen átállásra – mondta Litauszki Zsolt, aki vándorévei alatt Ausztria legjobb éttermeiben járta végig a ranglétrát a zöldségpucoló commistól a konyhafőnökségig, jelenleg pedig a tíz éttermet számláló Zsidai csoport kreatív séfje.

Közel tíz év telt el azóta, hogy a magyar gasztronómiában egy komolyabb lökésként erőteljes változások indultak el. Bíró Lajos szerint ennek már vége, Gerendai Károly szerint megszelídültek a hullámok, míg Jahni László kétli, hogy itt forradalomról lett volna szó, inkább csak fejlődésről.

A legjobb éttermeknek ugyan meg kell mutatniuk az újszerűséget, de a jó konyha a jó alapanyagoknál kezdődik, ami a magyarok nagy többségének elérhetetlen marad, így a csúcsgasztronómia nem tud lecsorogni a tömegekhez – állítja Hampuk Zsolt, szakács.
Hogyan lehet szakácsként feltörni? Mit lehetne a magyar konyhából külföldön eladni? Kiderül.

Top trendek a kávézás megunhatatlan világában

12 éve vezeti a Radisson Béke Hotel, ezen belül pedig a patinás Zsolnay Kávéház cukrászatát. A közelmúltban a fiatal cukrászmester az „Ország Tortája” zsűrijének tagja volt.
Tapasztalatairól és karrierjéről beszélgettünk, valamint arról, hogy miért dolgozik tudathasadásos állapotban.

amanÁman Attila több mint másfél éve dolgozik a többnyire tengeri halakat kínálóthe bigfish seafood bistroban, és egyben a Kapj rá! kampány szakértője is. A víz és annak élővilága a szenvedélye, a halakat ugyanis nem csupán elkészíti, hanem gyönyörködik is bennük: rendszeresen búvárkodik. A szakértő konyhafőnökkel beszélgettünk a hal hazai konyhában elfoglalt mostoha helyzetéről, a lehetséges megoldásokról, és a helyes tárolás fontosságáról.

Érvényesül-e itthon is az egyszerűsödő vendéglátás nemzetközi trendje? Erről kérdeztük Csapody Balázst, Horváth Gábort és Pauli Zoltánt.

Jelenlegi felállás szerint a balatoni hal kizárólag a balatoni horgászoké lett. Ha a döntéshozók keresnék a megoldási lehetőségeket, akkor viszont lenne rá lehetőség, hogy érdeksérülés nélkül az éttermekbe is eljusson ez a magas szintű gasztronómiai kincs. Ha lenne szándék…

Megfordult a Monarchia étteremben, a Gundelben és a Portside De Cubaban, valamint a Pastrami étteremben is. A TV Paprika egyik szakácsa, Olaszországban pedig hosszú ideig a Római Magyar Nagykövetség konyhafőnöke volt. Idén új projektbe fogott többedmagával, így az új Pesti Vigadó egyik séfje lesz. Magos Zoltánnal beszélgettünk az új tervekről, olasz konyháról és hazai minőségről.

Nina Tarasova egy párizsi kiránduláson szerelmes lett a cukrász artisztikába, és azóta csak ennek él. Megszállottan képezte magát, és utazott minden évben Oroszországból – Párizsba, hogy tanuljon és megvalósítsa az álmait. Azóta már ő is tanít, és a „nem kifejezetten süteménybe való” alapanyagokban hisz.

Népszerű magazin témák

Mozaik Lista

A több séfváltáson átesett Tanti étterem menedzsere, Angerman László szerint a tulajdonos azért dönthetett a folytatás mellett, mert látta a szemükben a tenni akarást. Így végül 19-re húzott még egy lapot.

A 67 Étterem & Bistro séfje a Bocuse d’Or történetében igazi veteránnak számít, aki a döntőkben eddig mindig ott volt a dobogón. Sosem az első helyet tűzte ki magának, hanem a szakmai előrelépést. 

A nagy sörgyárak termelésének mindössze 2-3 százalékát termelik a kisüzemi sörfőzők, de már 12 újabb áll készenlétben, hogy még az idén elinduljon, ôk pedig profi üzleti szemlélettel és nagyobb volumennel támadhatnak. A kérdés azonban, hogy a kicsik tudnak-e állandó minőséget  produkálni. Két sörguruval, Kővári Gergellyel és Bart Dániellel, a Főzdefeszt, a Csak a jó sör és az Élesztő atyjaival beszélgettünk.

Most csütörtökön mutatják be a La cuisine professionnelle magyar változata, A főzés tudományát, amely hiteles nyugat-európai alapokra helyezheti a magyar szakácstudományt is. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a Chef&Pincérnek elmondta, hogy a szabályok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy hivatalos tankönyvvé váljon, de ettől még meg­jelenhet a szakképzésben.

vendéglátós munkák

logo nagy