Kinéztünk a csütörtökön induló gasztrorendezvényre, ahol  beleshetünk Magyarország legjobb éttermeinek kínálatába, kóstolhattunk vajpuha mangalicát, vibráló ízű epret, frissen érkezett osztrigát, amit magyar pezsgővel öblíthettünk le, és a Kistücsökkel is szülinapozhattunk.

A Gourmet Fesztivál csütörtöki indulónapját egyfajta degusztációs menüként fogtuk fel, amikor éppen csak könnyedén belekóstolunk a rendezvény kínálatába, hogy megnézzük, mit is vonultatnak fel idén a különböző éttermek, és látunk-e valami izgalmas újdonságot.

Fotó: Horváth Viktória

Az első hely ahol megálltunk a tanti pavilonja volt, amelynek homlokzatán hirdették a Michelin-csillag utáni idők jelmondatát: Új kezdet. Éppen készültek lefényképezni a fogásokat, így aztán mi is lekaptuk a Mangalicacsászár-retek-spárga-eper elnevezésű ételüket és az epres desszertjüket. Mint azt a séftől megtudtuk, a császárt konfitálták, de előtte még a bőrét levágták, hogy az ropogósra sülve, chipsként kerüljön az ételre. A spárga habot redukált tejszínben vajjal sóval készítették el Thermomixben, majd szifonból  nyomták ki, a színes retkekhez a vinaigrette eperpürével, szezámolajjal, bazsalikomolajjal és olasz balzsamecettel készült. Bár elsőre az eper furcsa választásnak tűnhet, de itt az étel mellett egyfajta savanyított elemként jelenik mag, amely segít megteremteni a fogás egyensúlyát. Ehhez éretlen és érett epret kombinált a szakács, amelyeket mangóecetben  savanyított. Érdekes módon az eljárással a zöld eperből nem a fanyarság köszön vissza, hanem az eperíz, igaz minden édesség nélkül. Mindezt még fekete fokhagymapor, eperborral-eperpürével ízesített jus és csírák is kiegészítenek.

A desszertben pedig felfedezhettünk liofilizált eperporral készült habcsókot, friss epret, tokaji borral ízesített epercoulis-t, krémsajtos panna cottát, csokoládés morzsát – ez a fogás is igen összetett volt, de semmi sem lógott ki belőle.

Az Arany Kaviárnál a huszonegyedik századi, kifinomult pelmenyit is meg lehet kóstolni exkluzív vodkákkal. A házias, rusztikus verziónál a húsos főtt tésztabatyukra ecetet, vajat locsolnak, borssal szórják meg és ízlés szerint tejföllel eszik. Az Arany Kaviárban az étteremben az ételt vaddisznóból főzik, itt azonban mangalicát alkalmaztak a fesztivál elvárásának megfelelően. A kifinomult változatban igen érdekes volt a játék, a vajas-savas ízekkel, hiszen a vajas mártás a pohárkában tálalt étel alján helyezkedik el, míg közben ecetkaviárok roppannak a szájban. Az egésznek pedig ad egy lágy hátteret a lilakáposztás hab. Ezt az orosz konyha rajongóinak mindenképp érdemes megkóstolni.

Nem sokkal ezután a fesztivál osztrigasommelier-jénél kötöttünk ki, aki beavatott minket az osztrigagasztronómia alapjaiba, a legjobb tenyésztőhelyek, a méretezés, az elkészítési mód mind igen finom. A mostani belekóstolás alkalmával most csak hagytuk magunkat elvarázsolni a kagylók által. Bár az 1000-1500 forintos ár elsőre igen borsosnak tűnik, de mégis így utazhatunk el legolcsóbban a tengerhez. Ha ugyanis csak beszippantjuk az illatát, és becsukjuk a szemünket, már ott is vagyunk, ez pedig csak tovább erősödik, ha a levébe is belekortyolunk. Amikor pedig az ásványos, édes ízét is megízleljük, megkapjuk az óceán koncentrált ízét.

Ezt pedig érdemes leöblíteni például a Kreinbacher Méthode Traditionnelle pezsgőivel, amely furmint alapon készült. Mint kiderült, a fesztivál exkluzív programjain tőlük még olyan különleges tételt is lehet kóstolni, mint a 2011-es szikár Brut Classic, amely az eddig leghosszabban érlelt pezsgője a pincészetnek.

A legvégén még becsöppenünk egy pillanatra a SVÉT-éttermeknek kialakított udvar színpadán a Kistücsök születésnapi ünneplésébe is, ahol a színpadra Csapody Balázs és Jahni László családja is felállt, ezáltal is jelezve, hogy itt fontos a családias hangulat. Az ünneplés pedig annak szólt, hogy a 25. évfordulóra megjelent egy könyv is, amit most mutattak be. Az étterem a pontos születésnapja egyébként november végén lesz.