Érdemes megtalálni a megfelelő ritmust és stílust, hiszen a háttérzene a vendégek hangulata mellett a munkatársak teljesítményére is hatással van.

Sőt, azt is befolyásolja, hogy mit rendel a vendég az étlapról. A hazai dalszerzők a Zenével jobb! oldalon segítik a vendéglátó vállalkozókat a megfelelő lejátszási lista összeállításában.

 

Kutatások szerint a jól megválasztott zene növelheti az üzletekben eltöltött időt és az impulzív vásárlások számát. Tempóval is szabályozható az üzletmenet. Ha lassítunk, a vendégek több időt töltenek az étteremben. Ha gyorsítunk, azzal egy sűrű ebédidőben lehet felpörgetni a rendelést és fogyasztást. Ha sikerül jól eltalálni a ritmust és stílust, akkor a háttérzene a munkatársak teljesítményére, hangulatára is kedvező hatással lesz.

 

 

Fűszerezzünk háttérzenével!

Megdöbbentő, de a zene még az ízérzékelést is képes befolyásolni. Az éttermekben a megfelelő látvány-és hangzásvilág a vendégélmény elengedhetetlen tartozéka. Ha az étel és a zene passzolnak egymáshoz, akkor az élmény fokozódik. A háttérzene arra is hatással lehet, hogy mit választ a vendég az étlapról. Ha például olyan zenét hall, amit Franciaországhoz társít, akkor hajlamosabb francia borokat rendelni, ha pedig flamenco szól, akkor inkább megkívánja a spanyol fogásokat. 

Friss kutatások szerint összefüggés van a háttérzene és az ízérzékelés között is: egyes zenék növelhetik annak mértékét, hogy mennyire érzünk édesnek vagy sósnak egy-egy ételt. Praktikusan ez például azt jelenti, hogy a magasabb hangok, vidám dallamok hallatán a kevesebb cukorral készült süteményeket, italokat is édesebbnek érzi a vendég.  

 

Segítenek a dalszerzők

A zene tudatosabb használatában segíti a vendéglátó vállalkozásokat az Artisjus Egyesület által elindított Zenével jobb! oldal. Itt a zeneipari szakemberek többek között ötleteket adnak az üzlet zenei stílusának és repertoárjának kialakításához, bemutatják az aktuális zenei trendeket és gyakorlati tippeket kínálnak a zenelejátszó eszközökkel kapcsolatos kérdésekben is. 

 

Szerzői jogdíj

A háttérzenéből profitáló vállalkozások (éttermek, kávézók, szállodák stb.) jogdíjat fizetnek az alkotóknak, így veszik ki részüket az új dalok létrehozásának költségeiből. A zene használatát önkéntesen jelenteni kell a dalszerzőket képviselő Artisjus Egyesületnek. Az Artisjus weboldalán (www.artisjus.hu ) a megfelelő üzletjelleg kiválasztásával néhány kattintással nagyságrendileg kideríthető a fizetendő jogdíj mértéke.

 

Bezárni kényszerült, szünetelteti a zeneszolgáltatást, más változás állt be? Kérjük, jelentse az Artisjusnál pár kattintással: https://bit.ly/ujranyitas Később tud fizetni? Jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímen!