Szépen bővül a hazai Michelin-csillagos éttermek száma, a hazai vendéglátóipar egyik feltörekvő szereplője, az őriszentpéteri Pajta kapta meg a legnívósabbaknak járó címet.
Az Állami Operaházban ma este került sor a MICHELIN Guide Díjátadó Gálára. Összességében megállapítható, hogy a hazai MICHELIN-csillagos éttermek megőrizték kitüntetésüket, sőt, az idei évben a tavalyival ellentétben, új csillagokat is kiosztottak.
Jelenleg 57 ajánlott étterem, 11 Bib-Gourmand elismeréssel rendelkező hely, 5 zöld Michelin-csillagos, 8 egy Michelin-csillagos és 2 két Michelin-csillagos étterem helyezi fel hazánkat a nemzetközi gasztronómiai elit térképére.
Értékelésében a kalauz az őriszentpéteri Pajta esetében azt emelte ki, hogy annak természetes hangulata van, az étlap pedig az évszakokkal változik. A Michelin-felügyelők kedvenc fogásai voltak a túrós puliszka mangalicaszalonnával és fokhagymával, a tortellini gombateával, pecorinoval, valamint a fekete almasaláta.
Az étterem Facebook-oldala szerint a Pajta konyhája elsősorban “az Őrség hagyományos ételeiből és alapanyagaiból indul ki, és ehhez teszi hozzá a modern csúcséttermek szakmai tudását és technológiáját.”
Az idei díjazottak:
Újonnan egy MICHELIN-csillagos elismerésben részesült: Pajta
Újonnan MICHELIN-ajánlott étterem lett: Szaletly, Zazie Bistro, KOLLÁZS Brasserie&Bar, Teyföl, SHO Tihany, Füge, Cut&Barrel, VIRTU Restaurant, Alelí, Bilanx
Újonnan zöld MICHELIN-csillagot kapott: Natura Hill
Újonnan Bib Gourmand elismerésben részesült: Iszkor, N28, Goli, Platán Bisztró, Újváros Bisztró
Az Év szervize: N28 Wine&Kitchen
Az Év Sommelierje: Székely Mátyás, 42 Restaurant
Az Év Fiatal séfje: Lendvai Levente, Virtu Restaurant