Egy hónapra előre kell foglalni, hogy bejuthassunk a 2 hónapja megnyílt és azóta is folyamatosan teltházas Rumourba, Rácz Jenő új éttermébe. Lakatos Márk stylistnak azonban sikerült elcsípnie az elfoglalt sztárséfet, ráadásul egy igazán extrém kéréssel, mégpedig, hogy készítsen neki duriánból, a világ legbüdösebb gyümölcséből valami különlegeset. Videóban mutatjuk, mit reagált Jenő és milyen finomság született az őrült ötletből!

A méltán híres duriánról három dolgot kell tudni: fantasztikusan finom exotikus gyümölcs, amit a gyümölcsök királyának is szokták emlegetni, viszont nyers állapotában rettenetes a szaga. Jenő számára nem ismeretlenek persze a különleges alapanyagok, az étterem menüjében is fellelhető egy sor exkluzív hozzávaló, például a hamachi hal, amit egyenesen Japánból hozatnak a Petőfi téri, fagyasztóajtó mögé bújtatott étterembe. Természetesen nem ez az első, hogy Jenő ilyen különleges, de szagos finomsággal dolgozik, nevetve beszélt például a Pálpusztai sajtról is, mely hasonlóan komoly kihívást jelent a szaglószerveknek.

A Márk felhívására megálmodott kacsamájjal párosított durián-chutney végső formájában már nem árasztott magából kellemetlen szagokat, az elkészítés során azonban erősen magába szívta a gyümölcs orrfacsaró bűzét a Michelin-csillagos chef kabátja. Az étterem koncepciójának része, hogy Jenő is tálal, szervíroz, így folyamatosan találkozik a vendégekkel. „A chefkabát a legfontosabb egy chef megjelenésében, mindig illatosnak kell lennie és nem lehet rajta folt, gyűrődés. Én is mindig nagyon figyelek, minden szervíz előtt átvasalom a kabátot, és ha bármilyen baki történik a konyhában, azonnal átcserélem. Egyszer, még Angliában tűzforró olaj ömlött a kabátomra, ami szó szerint megolvadt rajtam. Az a kabát persze menthetetlen volt, de a krokettre, amit készítettem épp mindig emlékezni fogok” – árulta el Rácz Jenő.

Az ilyen extrém helyzetek persze még a konyhán sem túl gyakoriak, az már sokkal inkább, hogy a gyorsan változó divat miatt az újfajta chefkabátok esetében is olyan anyagokat használnak, amiket nem lehet magas hőfokon, vagy más színű ruhákkal együtt mosni. Lakatos Márkot azonban nem kell félteni, pontosan tudja, hogyan lehet új életet lehelni egy erősen szennyezett és büdös ruhába. Jenő próbára tett, egyébként vintage boltban vásárolt chefkabátját Márk Vanish mosószeradalékkal mosta ki, aminek köszönhetően a durián szagos emlékétől azonnal sikerült megszabadulni. Mindez jó példa arra, hogyan tudjuk meghosszabbítani kedvenc ruhadarabjaink színét, minőségét, élettartamát és ezáltal a fenntarthatóságért is tenni egy kicsit.

A Konyhafőnök étteremének csapata egyébként minden esetben segíti egymást, komoly teherbírással rendelkeznek, ahogy Jenő mondja „profi ligában játszanak”. A vendégek az étteremben a 11 fogásos menüt keresik a legtöbben, hiszen, ha már foglalnak egy ilyen helyre, akkor a teljes Rumour-élményt át akarják élni – exkluzív finomságokkal és patyolat tiszta chefkabátban szervírozó, mosolygó sztárcheffel együtt.

A durián-kihívás kapcsán az is kiderült egyébként, hogy Jenő otthon kevésbé szokott a konyhában tevékenykedni és hogy kedvesét, Dórit elsőre egy klasszikus paradicsomsalátával lepte meg. A sztárpár most nyáron, egy titkos dátumon tartja esküvőjét, úgyhogy bátran mondhatjuk, hogy az a saláta igazán kitett magáért!