Minden második magyar felkeres idén legalább egy olyan helyet, ahol még nem járt

Aggódnak a magyarok is az utazással kapcsolatban felmerülő költségek emelkedése miatt, de kevésbé, mint a régió többi országának lakói. Leginkább az elszálló szállásdíjak zavarják a hazai utazókat, de ennek ellenére utazni fognak – mutatják a Kiwi.com felmérésének adatai*. Honfitársaink 53%-a felkeres idén legalább egy olyan helyet, ahol korábban nem járt, 20%-a pedig többször is utazni fog. A vezető cseh utazási technológiai vállalat régiós felmérése alapján a magyarok fognak idén a legtöbbet fesztiválokra, koncertekre menni.

A Kiwi.com utazási technológiai vállalat, az olcsó repülőjegyek keresőmotorja a Stem/Mark ügynökséggel együttműködve megvizsgálta a magyarok mellett a csehek, szlovákok, lengyelek és románok idei évi utazással kapcsolatos hangulatát.

Leginkább az elszálló szállásdíjak miatt törjük a fejünket

Aggódnak a magyarok az utazással kapcsolatban felmerülő költségek emelkedése miatt, de sokkal kevésbé, mint a régió többi vizsgált országának lakói. Leginkább a vágyott desztináción elszálló szállásárak okoznak fejtörést. Ez a magyarok 61%-áról mondható el, míg a régiós átlag 64%. Az étkezés és az utazás kapcsán is foglalkoztat minket a drágulás. Tízből kb. négy magyar tart attól, hogy nyaralóhelyén megdrágulnak az éttermek, ugyanennyien pedig a növekvő repülőjegyárak miatt is aggódnak.  Minden 5. magyart foglalkoztatja az a kérdés, hogy többe fog kerülni a városnézés, mert pl. emelkednek a múzeumi belépők stb. 

Mivel minden egyes fenti kérdésben az átlag alatti a magyarok aggodalma, így kiemelkedünk azok számával, akik nem aggódnak semmi miatt. Honfitársaink 17%-a semmi miatt nem aggódik, ha az idei évi utazására gondol.

„A friss felmérés alapján aggódnak ugyan az emberek a drágulás miatt, de hajlandóak bevetni olyan trükköket, amelyekkel spórolhatnak. Azt látjuk, hogy a magyarok leginkább az indulási és érkezési dátumokkal kapcsolatban rugalmasak, ha az utazásról van szó” – mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója. A napok mellett érdemes lehet az indulási és az érkezési idősávokkal is játszani. Így pl. elég gyakran lehet spórolni azzal, ha valaki egy korareggeli vagy későesti járat mellett teszi le a voksát. „Ha olyan célállomásra szeretne utazni, ami nem szerepel egyik légitársaságnál sem, akkor a Kiwi.com önálló átszállás hekkjét használva be lehet állítani, hogy hová és mikor szeretne utazni. Innovatív technológiánk a különböző légitársaságok járataiból egyedi útitervet állít össze, így használatával rengeteg időt meg lehet spórolni, hiszen nem kell egyesével átnézni az egyes légitársaságok ajánlatait és összehangolni a csatlakozásokat” – tette hozzá Eliška Řezníček Dočkalová.

A magyarok többsége felfedez idén legalább egy új úticélt

A felmérésben részt vevő magyarok 53%-a válaszolta, hogy idén felkeres legalább egy olyan helyet, ahol korábban még nem járt. Minden 5. magyar mondta el magáról, hogy idén többször is utazni fog. Ugyanennyien vallották, hogy az idei évi utazásuk kapcsán azt várják a legjobban, hogy felfedezhessenek félreesőbb helyeket, letérjenek a kitaposott útról. És vannak olyanok is (5%), akik megpróbálkoznak azzal, hogy többet dolgozzanak külföldről távmunkában.

Az eredmények alapján honfitársainknak lesz a legbulisabb évük: a válaszadók közül minden 5. megy fesztiválokra, koncertekre. Ebben hazánk vezeti az országok listáját, és messze meghaladja a régiós átlagot (13%).

 

 

*A felmérést a STEM/MARK végezte a Kiwi.com megbízásából 18 és 41 év közötti cseh, szlovák, magyar, lengyel és román állampolgárok körében, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer utaztak külföldre nyaralni. Az adatokat 2023 márciusának első hetében gyűjtötték össze országonként 500 válaszadótól.