2020 októberben a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 30%-kal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67%-kal volt kevesebb. A belföldi vendégéjszakákat tekintve az áprilisi mélyponthoz mérten a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatokon 14-szeres volt a növekedés, míg az előző hónaphoz képest 26%-os csökkenést tapasztaltunk - jelentette a KSH.

Októberben az előző év azonos hónapjához képest részben a beutazást nehezítő intézkedések hatására, a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 93%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 30 ezer vendég 100 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 80%-nál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95%-os) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 35, a vendégéjszakáké 30%-kal lett kisebb. A vendégszám 359 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 810 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 26, az üdülőháztelepeken 22%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák háromnegyedét szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 31%-os volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év októberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régiók Észak-Magyarország és a Balaton voltak.

 

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 67%-kal (17 milliárd forintra) esett vissza. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 4%-kal kevesebbet, összességében 2,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

  1. októberben 2080 kereskedelmi szálláshely, köztük 744 szálloda és 826 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.
  1. január–októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 53%-kal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 74, a belföldiek 33%-kal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 54%-kal csökkent, és 219 milliárd forintot tett ki.