Milánó vezeti az őszi foglalásokat

 

A Kiwi.com legfrissebb adatai* azt mutatják, hogy a magyarok idén nyáron sokkal többet utaztak, mint egy évvel korábban. A nyári foglalások elérték a 2019-es foglalások 70%-át. A leglátogatottabb városok közé tartozott Berlin, Párizs, London, Barcelona és Lisszabon. A top10-be egyéb hagyományos spanyol, olasz és görög nyaralóhelyek mellett egyetlen nem európai úti cél, Tel-Aviv fért. A korábbi évekhez képest megváltozott a jegyek átlagára (36%-kal csökkent 2019-hez képest), valamint az emberek egyre rugalmasabbak az utazások foglalásakor, csökkent az idő a foglalás és az indulás időpontja között.  

"Ezen a nyáron a magyarok a hagyományos európai desztinációkat választották nyaralásukhoz: főleg olyan népszerű európai fővárosokat látogattak meg, mint Berlin és Párizs. Globális adataink ugyanakkor azt mutatják, hogy Isztambul és London iránt volt a legnagyobb mértékű az érdeklődés. A magyar foglalások száma folyamatosan nő, elérte a világjárvány előtti szint 70%-át. A legforgalmasabb időszak a Magyarországról érkező utazási forgalom szempontjából augusztus második hete volt” –mondja Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélmény-igazgatója.

 A Magyarországról foglalható jegyek átlagos ára jelentősen megváltozott. Kismértékű növekedés volt tapasztalható 2020-hoz képest, de az árak átlagosan több mint 36%-kal olcsóbbak maradtak, mint 2019-ben. A legolcsóbb célállomások ezen a nyáron két ukrán város voltak; Lviv és Odessa (37 és 39 eurós átlagárral), ezeket követte London (40 euró körüli átlagárral). Legdrágábban Európán kívüli desztinációkra utazhattunk; Tahiti végzett az élen (5050 euró), ezt követte a paraguay-i Asunción (2656 euró) és a fülöp-szigeteki Cebu (2058 euró). 

Az utazók idén nyáron is csaknem ugyanannyi időt töltöttek a kiválasztott desztinációkon, mint tavaly, körülbelül három és fél napot. Az, hogy mikor foglalják le az utazásukat viszont némiképp változott. Idén nyáron átlagosan 20 nappal az utazás előtt foglaltak, tavaly ez az időszak több, mint kétszer ennyi volt. „Azt tapasztaljuk, hogy ügyfelek kevésbé előre foglalják le járataikat, mint például 2020-ban és 2019-ben, ami megerősíti azt a tendenciát, hogy az utazók nagyobb rugalmasságot keresnek. Hozzá kell azonban tenni, hogy a légitársaságok által törölt járatok száma fokozatosan csökken: tavaly nyáron ez körülbelül 22,8% volt, idén nyáron ez csak az összes járat 3,5%-avolt” – teszi hozzá Dočkalová. 

Továbbra is növekszik a mobiltelefonok használata az utazások lefoglalására (33%), de a magyar utazók 57%-a még mindig a számítógépét részesíti előnyben. Az esetek 55%-ábanaz ügyfelek virtuálisan kapcsolt járatokat használtak, azaz több légitársaságot is érintő járatokat, amelyek általában nem működnek együtt egymással, és amelyeket a Kiwi.com egy útvonalon belül képes összekötni. És hová utaznak idén ősszel a magyarok? – Milánót és Londont mindenki imádja 

A magyarok utazási vágya az ősz érkeztével sem csillapodik. Ezt megerősíti a jelenlegi foglalások száma, amely több mint négyszerese a tavalyi szintnek. A magyar utazók jelenleg Milánóba, Berlinbe, Londonba, Párizsba és Barcelonába utaznak, az összesített nemzetközi adatok alapján pedig London, Milánó és Isztambul a favoritok idén ősszel.

 

* 2021. június 1-től 2021. augusztus 31-ig tartó időszak