A whisky világába és az iparági trendekbe nyújt betekintést a ProWein, a világ legnagyobb bor- és szeszesital-vására, amelyet Düsseldorfban tartanak 2023. március 19-21. között. A világ minden tájáról érkező 6000 kiállító közül mintegy 100 whisky beszállító mutatja meg kínálatát.

A whiskyről sokaknak Skócia jut az eszébe, pedig az ma már egy nemzetközi termék. A ritka és hosszú érlelésű whiskyket időnként rendkívül magas áron adják el. A limitált példányszámú kiadások, a 25 vagy több évvel ezelőtt megtöltött palackok és a bezárt lepárlóüzemek hordói mind nagyon keresettek.

A whisky és a Z generáció

A piac egy szegmense a fiatalabb célcsoportokat célozza meg. A kezdőknek szánt, belépő árú, kellemes, nem túl összetett aromájú termékek célja, hogy a Z generációval megkedveltessék a whiskyt. Erre példa az ír whisky, amely az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvend.

Míg a Single Malt whisky kedvelői szigorúan elutasítják a jéggel vagy gyömbérsörrel való kombinációkat, és csak néhány csepp vizet tűrnek el, amelyet pipettából adnak a whiskyjükhöz, addig ezek a „sznob szabályok” nem vonatkoznak az ír whiskyre, a Bourbonra és a rozsból készült whiskyre. Ezeket lazábban, akár kólával is fogyasztják.

Új aromák

Újabban a márkák már olyan részletekkel is foglalkoznak, amelyekre korábban kevés figyelmet fordítottak. A nyers párlatokhoz különböző malátákat használnak, és többféle élesztőtípussal kísérleteznek.

A környezetvédelmi szempontok egyre fontosabb szerepet játszanak, és a malátázáshoz használt tőzeg felhasználását is megkérdőjelezik. Néhány márka már kísérletezik fa- és gyógynövény keverékekkel, hogy a füst révén új aromákat hozzanak létre.

Fejlődik a hordók kezelése is. Az elmúlt néhány évben egyre népszerűbbé vált az a módszer, amelyben az érlelt whiskyt egy második hordóba helyezik át, hogy néhány hetes vagy hónapos tárolással kerekítsék ki az aromát. Sok whisky érlelését a korábban Bourbon és sherry érlelésére használt hordókban kezdik meg. Ezután vörösboros, portói, madeirai vagy Sauternes hordókban „fejezik be” őket. A termelők között ma már elterjedt az is, hogy a második hordótípust nem csak néhány hónapig, hanem több évig használják.

Klasszikusok és egzotikus márkák egymás mellett

A ProWein 2023-on mindezeket a trendeket lehet majd megfigyelni. A whisky világa nem ismer határokat, így a lepárlási hagyományairól kevésbé ismert régiók is rendkívüli termékekkel várják az érdeklődőket. Az olyan klasszikusok, mint a franciaországi Rozelieures, a walesi Penderyn vagy a németországi Slyrs, az izraeli Milk & Honey, a dán Stauning mellett egzotikus gyártók a Balkántól Tajvanig mutatják be, mit jelent ma a whisky.