Évről évre megújuló melódia, mely a habos élvezetek kedvelői számára jelent felüdülést, a Szabadság téren megrendezésre kerülő Sörfesztivál. Jelen vannak kicsik és nagyok, de a lényeg ugyanaz, mégpedig a minőségi sörfogyasztás kultúrájának emelése.

Egyértelműen nagyobb várakozásokkal indult az idei sörfesztivál, hiszen a tavalyi év rendezvényeire rányomta a bélyegét a covid. Sokkal nagyobb várakozásokkal és a megszokott lendülettel indult az idei 2021-es Belvárosi Sörfesztivál. A szervezők pozitív attitűddel vágtak bele az idei rendezvénybe. A külföldi vendégek nyilván nem jelennek meg olyan számmal, mint az eddig esztendőkben, viszont a rendezvény ismertsége komoly hazai közönséget tud vonzani. Idén is ötnapos az esemény és mindenkit várnak, akik a sör szerelmesei. Lehet az szakmabeli, vagy csak amatőr imádó, mivel roppant széles palettán mutatják be a hazai sörfelhozatalt, megfelelve az elvárásoknak.

 

Ez az a sörfesztivál, ahol a kisüzemektől - tehát a kézműves gyártóktól - a nagyüzemeken át egészen az importőrökig, minden szegmensből vannak kiállítók. A nagyüzemek közül a Carlsberg és a Dreher vesz részt, az importőrök palettájában a Liquidgold, cseh és belga forgalmazók vesznek részt.

A kisüzemek közül rengetegen kínálják a termékeiket. Egyre több és egyre nívósabb főzdék képviseltetik magukat a fesztiválon, akik széles palettával várják a vendégeket. Csapolt sörből pedig az eddigi legnagyobb felhozatal található, az eddigi fesztiválokhoz képest.

A hagyomány továbbra is tartva van, miszerint a rendezvény ingyenesen látogatható, viszont fesztiválpohárba lehet kérni a nedűket. Tehát aki sörözni szeretne, poharat kell váltania a regisztrációs pultoknál és idén is új dizájnnal megálmodott poharakat találhatunk.

A poharak felirata sem véletlen, hiszen szándékosan egy pozitív üzenetet közölnek rajta: „A pohár nálunk mindig félig tele”. Lehet hozni az előző évben vásárolt poharakat is. A rendezvény célja a minőségi sörfogyasztás népszerűsítése, aminek elengedhetetlen kelléke az üvegpohár. A szervezők semmit nem bíznak a véletlenre, hiszen csütörtökön és vasárnap a foci kedvelőinek is kedveznek, egy óriási led-falon lehet figyelemmel kísérni a meccseket.

Az idei évben Sörtúrát is rendeznek, ami egy hat állomásból álló kóstoló. Ennek keretei között megismerhetőek a gyártók, az általuk mérvadónak tartott törekvések a sör területén. Természetesen a túra folyamán „kötelező” a kóstolás, viszont aki ezen részt vesz, biztosan átfogó képet kaphat a mai sörkultúráról.