A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

A rendezvény napjai alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka van a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül.

A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a „Brillante – 2021” Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye, amelyre első a bérfőzetők és magánfőzők párlatait várják határon innen és túl.

 

A minták beküldésének határideje 2021. május 22. szombat 14.00 óra

 Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Brillante - 2021 menüpontban történő regisztrációval lehet.

 Újdonság, hogy a versenyen indulóknak bérfőzető és magánfőző kategóriában fajtáként csak 1 palack 0,35 literes versenymintát kell beküldeniük. Amennyiben aranyérmes lesz az indított tétel, és részt kíván venni az ünnepélyes eredményhirdetésen a nevező, abban az esetben a  kiírónak joga van a beküldött mintán túl még egy 0,35 l-es üveget bekérnie.

Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat.

A versenyre beérkező párlatokat 2021. június 3-4. között szakértő zsűri bírálja Lovassy György és Adamik Anikó verseny igazgatók vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. Minden mintát egyszerre 6 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Lovassy György évek óta a gyulai verseny igazgatójaként is ismert – mellette okleveles élelmiszeripari mérnök, , a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOTHE cég hivatalos magyarországi képviselője -, mellette az eddigi években bírálóként tevékenykedő, de tavaly már megosztott társigazgató résztvevő Adamik Anikó, aki okleveles élelmiszermérnök, nemzetközi pálinkabíráló, pálinkaszakértő, és számos nemzetközi nagydíjas pálinka készítőjeként ismert.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2021. szeptember 11-én kerül sor Gyulán, ünnepélyes díjátadó keretében, a lehető legnagyobb sajtónyilvánossággal, az érvényben lévő járványügyi jogszabályok teljes betartása mellett. A díjátadón lehetőség kívánunk biztosítani az aranyérmes termékek megismerésére, szakmai tapasztalatcserére.

A kiírt fődíjak:

  • Legjobb Magánfőzött Párlat
  • Legeredményesebb Magánfőző
  • Legjobb Bérfőzetett Párlat
  • Legeredményesebb Bérfőzető
  • Legeredményesebb Bérfőzde

A fődíjak mellett champion, azaz kategória győzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők.