Ebben az évben a Budapest Borfesztivál 28. alkalommal ölelte keblére a fővárost. A már komoly tradíciókkal bíró rendezvény ebben a szezonban is rengeteg embert vonzott, hiszen immáron nem csak a bor ünnepe.

A négynapos rendezvény igazi impulzusokkal teli program, számos érdekességgel, zenés színpadokkal, kulináris élményekkel. Magával ragadó miliőjét annak is köszönheti, hogy kétségtelenül az egyik legszebb borfesztivált tudhatjuk általa magunkénak. A Budai Vár adta helyszín mind a magyar, mind pedig a külföldi látogatók számára felejthetetlen környezetet biztosított. A majd 200 kiállítótól több ezer bort lehetett megkóstolni.

 

A szeptember 5-től 8-ig tartó rendezvény már megszokott szakmai nyitánya a Boregyetem, amit szeptember 2-án, a MOM Kulturális Központban rendezek meg.

Az idei évben az Egri borvidéké volt a főszerep, és kiemelten foglalkoztak a vezető márkákkal, az Egri Bikavérrel és az Egri Csillaggal.

Természetesen az egész esemény alatt számos programmal lehetett találkozni, melyek mind a szakmának, mind a látogatóknak egyaránt ajánlottak. Ezeken a programokon keresztül meg lehetett ismerkedni Magyarország legjellemzőbb boraival, termőterületeivel, és kirándulást tehettünk borvidékeink karakterisztikus világában. A VinAgora Taste of Hungary – Kóstold körbe Magyarországot szakmai program ezt lehetővé is tette, ugyanis válogatott borokon keresztül mutatták meg a helyi szőlőfajtákat, és a hazai borstílusok jellegzetességeit, ismérveit: az Olaszrizlinget, a Kékfrankost, vagy az Aszút. Külön figyelmet szenteltek az Egri borvidék borainak, a jól ismert Bikavérnek, és találkozni lehetett az új egri palackkal is.

A Zwack Izabella Borkereskedéstől Szittnyai Zalán sommelier elmondta, hogy nagy sláger volt náluk a nyáridéző prosecco, ami manapság igazi trendi ital, és már hazánkban is jellemző, hogy egész évben fogyasztják. A pezsgőiről is híres Kreinbacher újdonsággal rukkolt elő, most először lehetett náluk magnum rosét kóstolni. A nyár közepén debütáló, 2016-os évjáratú tétel már most nemzetközi sikereket ért el versenyeken.

A Borfesztivál felhozatala megannyi meglepetést hozott, hiszen a borászatok elhozták legszebb tételeiket. Egybehangzóan egyetértettek abban, hogy az idei évben ugyan elég szélsőséges időjárással kellett szembenézni a szőlészeknek, de a tavalyihoz hasonlóan, bő termés várható.

 

Külföldi kiállítók

A hazai kiállítókon kívül külföldi borászatokkal is lehetett találkozni, többek között Erdélyből is érkeztek, méghozzá a történelmi Arad–hegyaljáról. Balla Géza Borászatának remekeit is megkóstolhatták az érdeklődők, melyek hűen tükrözték jelmondatukat: Szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak.

Az idei borfesztivál egyik érdekes kiállítója a Szerbiából érkező PIK Oplenac pincészet volt (Szerb királyi borászat), akik egy szerb diplomáciai bort kínáltak felfedezésre. Európában teljesen egyedülálló, csak náluk, illetve Montenegróban lehet hozzájutni, nincs közforgalomban, így igazi kuriózuma volt ez az eseménynek.

 

Különleges stand

Egy különleges standdal is találkozhatott a közönség, az Autistic Art Alapítvánnyal, és egyedi címkéjű boraikkal. Hat otthonban indítottak foglalkozást, ahol autista fiatalok szabadon rajzolhatnak, és ezek a rajzok jelennek meg az általuk bemutatott borok címkéin. Ezáltal a borász közösség is odaállt eme nemes kezdeményezés mellé: mégpedig a Bolyki Pincészet, az Etyeki Kúria, a Gilvesy Pincészet, a Luka Pincészet, a Konyári Pincészet és a Vylyan Pincészet támogatta ezt a fantasztikus művészetterápiás programsorozatot.

 

Gasztronómia

Az idei borfesztiválon bőven akadt az ízlelőbimbók számára gasztronómiai élmény. A különleges ínyencségektől egészen a laza, de finom street foodig minden megtalálható volt.

A Bolka standjánál igazi borra hangolt macaron-okra bukkanhatott az érdeklődő: baconos, kecskesajtos, zöldfűszeres, vagy fügelekváros, bazsalikomos; sőt, még macaron fagylalttal is előrukkoltak, és a néha kedvezőtlen időjárás ellenére is rendkívüli sikert arattak vele.

Édes élménnyel várta a látogatókat a Gerbeaud Cukrászda. Kézműves hamburgerekkel lehetett feltöltődni, és vicces show-val, illetve BBQ bourguignon-nal (Bikavérrel megbolondítva) is le lehetett fojtani a borkóstolás fáradalmait.

Már ismerősként lehetett felfedezni a felhozatalban a PizzaMe-t, az igazi olasz életérzést szarvasgombákkal és más különleges alapanyagokkal.

Újdonságként pedig megtalálhattuk a Gléda Vendéglő standját is, ahol Kerekes Sándor séf klasszikus házias ízekkel, kolbásszal várta a vendégeket. Egy remekbe szabott teraszt is berendeztek, ahonnan Budapest csodálatos panorámája tárult a vendégek elé.

A SZEGA Market jóvoltából különleges sajtokat, a Vitéz Kürtősnél pedig igazi tradicionális kürtőskalácsot lehetett majszolgatni a forgatagot járva. A Barokk kapu alatt, a Budapest Terrace-on nívós gasztronómiai szolgáltatással várták azokat, akik ebédjüket, vagy éppen vacsorájukat kényelmes környezetben szerették volna elfogyasztani, és kicsit elvonulva megpihenni az eseményen.

 

Fesztivál a Borfesztiválon belül

A látogatók főleg az egy helyen fellelhető, rengeteg csodálatos bor miatt látogattak ki a fesztiválra, és az ízlelőbimbóknak szánt megannyi élményen kívül bőven akadt szórakozási lehetőség is.

A NÉBIH Borkvíz Bár a szakmai ismeretek bővítése mellett remek mókát is biztosított a résztvevőknek; vagy éppen játékos és izgalmas kóstolóprogramban vehetett részt bárki a Pár Borpár segítségével.

A színpadok is bővelkedtek látnivalókban: a tradicionális Szüreti felvonulás volt a leglátványosabb része a fesztiválnak, ahol felvonultak a Borrendek, majd ezt néptáncbemutatók követték. Szinte folyamatosan történt valami a fesztiválon: a négy színpadon számos műfaj, több zenekar váltotta egymást, és garantálta a jó hangulatot a jó borok mellé.