A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége úgy határozott, hogy a hagyományteremtő céllal 2020-ban első alkalommal meghirdeti az „Év Bejglije” versenyt.

A verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése, hogy a verseny publicitása révén a fogyasztók megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket.

A versenyre az Ipartestület tagjain kívül nem ipartestületi tag cukrászdák is nevezhetnek.
A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.


A versenyre három kategóriában lehet nevezni.


Verseny kategóriák:
1. kategória: „Hagyományos diós bejgli”
Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a dió.
A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.
Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában.

2. kategória: „Hagyományos mákos bejgli”
Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a mák. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.
Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában.

3. kategória: „Ínyenc bejgli”
Ebben a kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában a felhasználható anyagok között. (Pl. dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek).
Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű (pl. meggyes-mákos, diós-szilvás stb). bejglik is.
A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.
Cukrászdánként maximum kettő bejgli nevezhető a kategóriában.

A nevezési díj ipartestületi tagoknak minden kategóriában: 5.000 Ft + ÁFA/termék.
A nevezési díj nem ipartestületi tagoknak minden kategóriában: 10.000 Ft + ÁFA/termék.
A nevezések beérkezési határideje: 2020. november 10.