Az Isztriai-félszigeten lévő Rovinj egyik étterme kapta az első horvátországi Michelin-csillagot.

A Michelin ellenőreit lenyűgözte, az az ellentét, amit az étterem hűvös kortárs stílusa és a nyüzsgő rovinji óvárosának utcái között tapasztaltak. A konyha ugyancsak mély hatást keltett bennük, amely egyszerre volt kreatív és alkalmanként teátrális is, mindeközben a modern konyhatechnológiát használta fel, hogy gyönyörűen megjelenített ízekkel teli ételeket kínáljon. Emellett kiemelték a helyi tételeket felvonultató borlistájukat is – írja a Lonely Planet.

A Monte nevű étterem mellett még több mint 30 vendéglátóhelyet tartott ajánlásra méltónak a világ legismertebb étteremkalauza - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.A tíz dubrovniki, tizenkét zágrábi, illetve további tizenkét isztriai étterem ajánlása és az első Michelin-csillag nemcsak a horvát gasztronómia és ezen keresztül a teljes turisztikai kínálat nemzetközi szintű minőségét ismeri el, de további fejlesztésekre is ösztönöz - mutatott rá a szakember.

Hozzáfűzte, hogy a horvát gasztronómia minden bizonnyal annak is köszönheti ezt a nemzetközi elismerést, hogy az éttermek egész évben friss élelmiszer-alapanyagokat felhasználva, vonzó és változatos ételeket kínálnak. A továbbfejlődéshez ugyanakkor szükség van az oktatás megerősítésére, a fiatalok érdeklődésének felkeltésére a gasztronómia iránt, és arra, hogy még többen vállalkozzanak minőségi élelmiszerek termelésére Horvátországban.