Elkezdődött csütörtökön a Düsseldorfi Magyar Napok című rendezvénysorozat, amelyet negyedik alkalommal tartanak meg a legnépesebb németországi tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália fővárosában.

    A magyar kultúrát a népzenétől a gasztronómiai különlegességekig bemutató szabadtéri fesztivál "évről évre egyre jobb, és lassan hagyománnyá válik" Düsseldorfban - emelte ki a megnyitón Freidrich G. Conzen polgármester, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.


    A több mint 18 millió lakosú tartományi fővárosának központjában, a városháza előtti régi piactéren (Marktplatz) vasárnapig látogatható "magyar falu" nagyszerű bemutatkozási lehetőség - húzta alá a közmédiának adott nyilatkozatában Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa.


    Rámutatott, hogy Észak-Rajna-Vesztfália ugyan csupán egy a 16 német tartomány közül, mégis az ország teljes hazai össztermékének (GDP) 20 százalékát állítja elő, és a tartományból származó cégek már 6,5 milliárd euró (2145 milliárd forint) értékben hajtottak végre beruházásokat Magyarországon.
    Ezek a vállalatok 47 ezer magyar embernek adnak munkát, és évi 12 milliárd euró forgalmat generálnak - mondta Budai Gyula. Hozzátette, hogy az észak-rajna-vesztfáliai cégek magyarországi jelenléte tovább erősödhet Magyarországon újabb jelentős beruházások révén.
   

 A fesztivál megnyitóján több százan gyűltek össze, köztük magas rangú német politikusok is, mint Stephan Holthoff-Pförtner, a tartományi kormány nemzetközi, európai uniós és szövetségi kapcsolatokért felelős minisztere.
    Beszédet mondott mások mellett V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, aki rámutatott, hogy  magyarok és németek az idén ünneplik a német egység helyreállításához az utat megnyitó 1989-es magyarországi határnyitás 30. évfordulóját, amelyről egy külön kiállítással emlékeznek meg a fesztiválon.
    A Düsseldorfi Magyar Napokon a kézműves ételkülönlegességek - köztük mézek, sajtok és mangalicából készített kolbászok - mellett például gyerektáncházzal, tűzzsonglőrökkel és egy sor koncerttel várják a látogatókat.

 

MTI