A kollektív szerződés tárgyalásán az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal magasabb garantált alapjövedelemhez juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók.

A két évvel ezelőtt érvényes garantált bérminimum kétszeresét, vagyis több mint bruttó 240 ezer forintot is hazavihetnek 2018 januárjától a vendéglátóiparban és a szálláshely-szolgáltatásban foglalkoztatott szakképzett munkavállalók – értesült a Magyar Idők a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek érdekegyeztető fórumaként működő Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) társelnökétől Hülvely Istvántól.

Szerinte a jelentős emelésre azért van szükség, mert az egyik legfeszítőbb tényező ma a munkaerőpiaci helyzet, aminek a megoldása a következő húsz évben a legnagyobb kihívások közé tartozik a magyar gazdaság számára.

A Turisztikai és Vendéglátó Munka­adók Országos Szövetségének (VIMOSZ) alelnökeként is tevékenykedő Hülvely István kiemelte: az emelés a területen alkalmazott bérpiramis szerint a tapasztaltabb, magasabb beosztású alkalmazottakra is vonatkozik – nekik a következő évben arányosan többet kell kapniuk, mint az új kollégáknak.

A drasztikus ágazati béremelés a munkaerőhiány enyhítésén kívül a jövedelmek kifehérítését is célozza, és rövid időn belül helyzetbe hozza a tisztességes adófizető cégeket a szürkezóna szereplőivel szemben.