Molnár B. Tamás lemondott a főszerkesztői pozíciójáról, de továbbra is felajánlja segítségét az új kiadványban, amely hét ország regionális kalauza lesz. A szakíró szerint óriási feladat regionálisan egységesíteni és nemzetközi rendszerbe illeszteni az értékeléseket.

2017 tavaszától jelenlegi formájában megszűnik a Gault&Millau Magyarország gasztronómiai kalauz és 2017 telén kibővült, regionális formában jelenik meg Gault&Millau Central Europe Restaurant Guide címen – derül ki a kiadó közleményéből.

A szervezeti átalakulással egyidőben Molnár B. Tamás lemondott a főszerkesztői pozíciójáról. A Gault&Millau kalauz szerkesztősége köszönetét fejezi ki eddigi munkájáért és továbbra is számít az együttműködésére.

A gasztronómiai szakértő, szakíró a Chef&Pincérnek elmondta, hogy az új kiadvány nemhogy teljes embert követel, de inkább másfelet, így a Magyar Gasztronomiai Egyesület vezetése, a Bűvös Szakács című szakmai blog és a tervezett könyvek szerkesztése mellett ezt már nem tudná vállalni. Az új kiadvány pedig óriási felelősséget jelent, mert a tesztelő csapatnak egységes értékrend szerint kell megítélni a régió összes éttermét, és tudni kell mindezt nemzetközi összehasonlításban is a pontrendszerbe illeszteni. A változással egyébként az eddigi mintegy 250 tesztelt magyar étteremnek közel a fele nem kerül majd be az új kiadványba.  

Az is kihívást jelenthet majd, hogy az egyes országok megfelelő arányban kerüljenek majd be, hiszen vannak olyan országok, ahol nehéz találni igazán jó éttermeket, míg máshol jóval pezsgőbb a gasztronómiai kultúra.

A Gault&Millau Central Europe Restaurant Guide Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia és Szlovénia területén értékeli az éttermeket. A közép-európai kalauzban az értékelések az adott ország nyelvén túl angolul is olvashatóak lesznek.

A kalauz alapításától fogva 20-as skálán értékeli az egyes vendéglátóhelyeket, amit 2010-től kezdve párhuzamosan az egytől ötig terjedő szakácssapkás rendszer is kiegészít.

A pontszámok az alábbiak szerint alakulnak:

  • 20/20 és 20/19 = 5 sapka a világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem
  • 20/18 és 20/17 = 4 sapka kiemelkedő, „egyéni” konyha, emlékezetes élmény
  • 20/16 és 20/15 = 3 sapka nagyon jó, „egyéni” konyha
  • 20/14 és 20/13 = 2 sapka jó konyha
  • 20/12 és 20/11 = 1 sapka jó szívvel ajánlható konyha.

A Gault&Millau Közép-Európai Kalauz a 11 pont feletti teljesítményt nyújtó éttermekről szóló szöveges beszámoló mellett az egyéb hagyományos vagy alternatív vendéglátást kínáló intézmények címlistáját is tartalmazni fogja, további értékelés nélkül.

A nyomtatott kalauz kiadása mellett a Gault&Millau Közép-Európai Kalauz kiemelt hangsúlyt fektet az internetes és a közösségi médiában való jelenlétre. Csatlakozik a Gault&Millau hálózat központi oldalához (gaultmillau.com), ugyanakkor továbbra is működteti a már ismert gaultmillau.hu oldalt is, ahol a Bűvös Szakács, a Művelt Alkoholista, a Mese Habbal és a Gault&Millau Magazin rovatokban szolgáltat tartalmakat.

A Gault&Millau Közép-Európai Kalauz megjelenésekor már Android és iOS eszközökön is elérhető lesz az a mobilapplikáció, amely a Gault&Millau hálózathoz csatlakozott országokban teszi lehetővé az éttermek keresését.

A Gault&Millau hálózat jelenleg a közép-európai régión túl 15 országot foglal magában: Franciaország, Svájc, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Ausztria, Németország, Lengyelország, Ausztria, Kanada, Marokkó, Japán, Izrael, Grúzia és Oroszország (az utóbbi 3-ban 2017-ben jelenik meg az első kalauz). Jelenleg tárgyalások folynak Spanyolország, Olaszország, Norvégia és Dánia, Ukrajna, a Francia és a Holland Antillák, a Belarusz Köztársaság, Kína, Thaiföld, az Arab Emirátusok, a Dél-afrikai Köztársaság és Szingapúr rövidesen bekövetkező csatlakozásáról.