A garantált bérminimumnál jóval többet lehet keresni a Balatonnál, de nem tolakodnak az emberek az állásokért; a féléves munkaviszony mellett a lakhatás is gondot jelent.

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóegységek: ha az időjárás nem szól közbe, és száraz, meleg lesz a nyár, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés is – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Világgazdaságnak.


Jelentős gondot jelent a munkaerőhiány: szakácsokat és felszolgálókat is nehéz találni, de a konyhai kisegítő mosogatók, takarítók sem tolakodnak az állásokért. A MSZÉSZ vezetője szerint ezen a területen nem a 25 százalékkal bruttó 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum az irányadó, hiszen ennél 20–50 százalékkal is többet lehet keresni a balatoni éttermekben és szállodákban. Könnyid László úgy látja, a magyar tenger partjánál a hagyományos büfés kínálat mellett nő az igény a minőségi éttermekre.

Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke szerint a szezonális féléves határozott idejű balatoni állások sem vonzóak, ezért előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése. Erre a konferencia- és wellness-szolgáltatásokra is berendezkedett szállodák mellett a kiállítóhelyeken, illetve turisztikai attrakcióknál nyílhat lehetőség.