Az ukrán, bolgár vagy román munkavállalóknak nem Magyarország a cél, így a belső tartalékokra kellene koncentrálni, így például a közmunkásokat lehetne a vendéglátóipari vállalkozások felé terelni – ismertette a VIMOSZ tervét a Világgazdaság.

A munkaerőhiány enyhítésére mindent megpróbálnak, még az öregségi nyugdíjasok visszafoglalkoztatását is, csakhogy negyvenévnyi állómunka után már kevesen vannak olyan egészségi állapotban, hogy akár csak részmunkaidős állást vállaljanak – mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára, Böröcz Lajos a Világgazdaságnak.

A friss nyugdíjasokat és a kisgyermeket nevelőket célzó részmunkaidő elterjesztésén, a képzéseken, a szakképzés megreformálásán túl a menekültstátusszal rendelkezők foglalkoztatása lehet az egyik út a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások számára. A tömeges munkaerőhiány megoldásának fontos eszköze azonban az lehetne, ha a versenyszféra felé terelgetnék a közmunkásokat. Hamarosan komplex javaslatcsomaggal fordul a nemzetgazdasági tárcához a VIMOSZ.

A nyugat-európai elszívó hatás mellett látni kell, hogy az ukrán, bolgár vagy román munkavállalóknak nem Magyarország a célországuk, mindezek miatt koncentrálna a szervezet a belső tartalékokra.