A csárda ismert formája a vendéglátóhelyeknek, ami manapság a népi gasztronómiát képviselő, tradicionális ételeket felsorakoztató helyet jelent. De mi lehet az a Csárdabisztró? Vári Dávid séf, aki a Gastland cégcsoport executive séfje, merőben új koncepcióval rukkolt elő.

Mit jelent a csárda?

A csárda a településen kívül, azok szélein, a pusztákon, főként az Alföldön, illetve a jelentősebb vásárosokba, településekbe vezető utak mentén kialakított vendéglátóhely. Hagyományos nevén hívhatjuk kocsmának is. A csárda megnevezés ma is használatos - különösen szabadon álló - vendéglátóipari létesítmények nevének részeként. Egyértelműen a hazai gasztronómia jellegzetes ételei szerepelnek a kínálatban, az enteriőr pedig népies jellegű.

Mit jelent a Fészek Csárda Bisztró?

Van rengeteg vendéglátó egység országszerte, amik csárdaként kifejezetten jól működnek. Vannak olyanok is, amik az autópályák mentén kínálják szolgáltatásaikat, egy gyors, egyszerű étkezést ajánlva. Létezik rengeteg bisztró konyha, melynek alapjait még sok évvel ezelőtt Bíró Lajos fektette le az országban. És van a Fészek Csárda Bisztró, ami ötvözi a múltat, a jelent, és talán kijelenthetjük, hogy a jövőt is, hiszen egyedülálló, különleges a koncepciója.

Vári Dávid séf:Egyszerűen arról van szó, hogy meghagytuk a Fészek Csárda tradícióit, és hozzáigazítottuk a trendekhez, és a jelen kor elvárásaihoz. Ez a gondolatiság eredményezte azt a koncepciót, ami vélhetően még egyedülálló. A néphagyományt, a folklórt, tehát a népi konyhát ötvöztük, a modern konyhatechnológiákkal. Beletettük azokat a konyhai praktikákat, amiket elvár a nagyközönség, és benne hagytuk azokat az értékeket, ami a csárda jellegzetessége.

Ételek, melyeket nem szabad kihagyni

Tudatosan nem szűkítették le az étlapot 10-15 tételre, és egy rendkívül jól összeállított, hagyományos ételeket felsorakoztató, viszont a mai igényeket is kielégítő kínálattal furcsa egyvelegét hozták létre a csárdák és bisztrók étlapjainak.

Megtalálhatjuk náluk az igazi ököruszály levest, a gulyást, a sülteket, felfedezhetjük a harcsapaprikást, a fogas sztéket grill cikóriával. Fogyaszthatunk ropogós malac hasaalját, barna sörmártásban, és tanyasi csirkemellfilét római salátán vagy cézáron ágyazva.

Nagyon kedvelt a vendégek körében a rosé kacsamell káposztás salátával, dinsztelt fodros kellel, a kemencében sült konfitált kacsacomb puliszka krémmel, vagy éppen a cigánypecsenye lecsókrémmel.

Ha valaki csak átutazóban van

A Fészek Csárda Bisztró nemcsak egy eredeti gasztronómiai kínálattal rendelkező étterem, hanem mellette egy hotel is üzemel, ami sokaknak megoldást jelenthet útközben. Aki siet, az választhat a gyors étlapról, vagy egy finom meleg előételt. Velős pirítós reteksalátával, friss roppanós kenyérrel, Őrségi pisztrángfilé édesköményes salátaágyon, tökmagesővel, vagy Kecskesajt roston olvadozva friss salátakanapén - igazán jól jöhet a korgó gyomrú, megfáradt utazóknak. Ha csak egy desszertre és egy frissítő kávéra vágynak, ne hagyják ki a túrógombócot, vagy az igazi kuriózumnak számító madártejet, amit pontosan úgy készítenek el, mint nagyanyáink.

A csárda a Fészek nevet azért kapta, mert a Sasfészek-tó pihenő helyen található. Egy kedves kis szálloda is van itt 32 szobával, valamint korszerű technikával felszerelt rendezvénytermek - 10 főtől 120 főig céges és családi eseményekre - is megtalálhatók az épületegyüttesben. A hangulatos terasz, a szépen gondozott kerttel nagyon népszerű a melegebb napokon. Ha hűvösebbre vágynak, akkor pedig irány a borospince, amely 30 fő befogadásra alkalmas, és megkóstolható a ház bora, amely természetesen pátyi.

Mivel Páty és Etyek kiemelten fontos borrégió és kedvelt gasztronómiai, borászati, és turisztikai célpont, a Csárda és hotel amolyan kiindulópontja is lehet a boros és egyéb csillagtúráknak. A Fészek Csárda Bisztró szervezésében bortúrákon, és borvacsorákon is részt lehet venni.