Október 16. a Dalszerzők Napja

Nélkülük nem szólhatna zene a vendéglátóhelyeken, a kereskedelmi üzletekben vagy a szálláshelyeken; a szerzői jogdíjak megfizetésével az alkotók munkájáért fizetünk. Október 16-án – a Dalszerzők Napján – a zeneszerzőket, dalszerzőket ünnepeljük, akik ennek apropóján kisfilmeken mutatják be, hogyan is születnek a kedvenc zenéink. Október 16-ig bárki szavazhat a legjobb videóra a kosziadalt.hu weboldalon.

Mindenki élményt szeretne nyújtani vendégeinek, vásárlóinak, ehhez pedig a zene egyértelműen hozzátartozik. A jó háttérzene akár 15 százalékkal növelheti az üzletekben eltöltött időt és 30 százalékkal növelheti az impulzív vásárlások számát. Ha lassítunk, a vendégek több időt tölthetnek az étteremben, ha gyorsítunk, azzal egy sűrű ebédidőben lehet felpörgetni a fogyasztást. Egy kutatás szerint a vendégek a pihenés ideje alatt is kifejezetten igénylik a háttérzenét. A hazai dalszerzők a Zenéveljobb.hu oldallal segítik a vállalkozásokat abban, hogy a zenét tudatosan használják és így az hozzájáruljon az üzleti sikerükhöz.

2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására, cserébe pedig jogdíjat fizetett a zenei alkotóknak. Aki fizet a zenéért, elismeri annak értékét. Hiszen a zene csak látszólag van ingyen: az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, a kedvenc dalaink megírásához viszont rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges. Magyarországon közel tizennégyezer dalszerző kap jogdíjat művei után, bevételük egynegyede származik a jogdíjakból. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új dal születik.

Az október 16-i Dalszerzők Napja alkalmából az Artisjus pályázatot hirdetett olyan videók elkészítésére, melyekben maguk a zenei alkotók engednek bepillantást a zene születésébe. A #kösziadalt kampány keretében 74 könnyű- és komolyzenei szerző (köztük Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Varga Livius, Jónás Vera, Vitáris Iván, Szentpáli Roland, Dobszay-Meskó Ilona, Zalatnay Sarolta) készített kisfilmet arról, hogyan született meg egy daluk, számukra honnan jön az ihlet, és milyen egy dalszerző élete. Közülük 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a Dalszerzők Napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson.

A zene használatát önkéntesen jelenteni kell a dalszerzőket képviselő Artisjus Egyesületnek. Az Artisjus weboldalán a megfelelő üzletjelleg kiválasztása után nagyságrendileg kideríthető a fizetendő jogdíj mértéke. Bezárni kényszerült, szünetelteti a zeneszolgáltatást, más változás állt be? Kérjük, jelentse pár kattintással: https://bit.ly/ujranyitas Később tud fizetni? Jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímen!