Tiago Sabarigo séf, akinek szakmai pályafutását már évek óta követheti figyelemmel a magyar közönség, saját útjára lépett. Számára Magyarország nem egy állomás, hanem egy nagy szerelem, hiszen nem csak szakmája, és újonnan megnyitott étterme, hanem már egy ideje felesége, Jenei Éva is hazánkhoz köti.
Tiago Sabarigo évek óta hazánkban tevékenykedik, leginkább a Costes Dowtown konyhafőnöki pozíciójából ismerhettük meg. Az étterem 2016-ban megkapta a Michelin-csillagot, amit azóta is sikerült a séfnek megtartania. De nemcsak a külföldi, hanem a Magyar vendégek is rajonganak briliáns ételkölteményiért.

Kérdésünkre, hogy miért döntött egy saját étterem mellett, roppant egyszerűen válaszolt:

„Már múlt év elején eldöntöttem ezt a lépést, és konkretizálódott, hogy külön szeretnék válni. Ennek egyszerű oka nem más, mint a saját karrierem: elérkezettnek éreztem az időt ahhoz, hogy belevágjak a saját vállalkozásomba, ahol még inkább meg tudom mutatni önmagam, és megvalósíthatom elképzeléseimet. Ez tulajdonképpen egy újabb szint, egy újabb kihívás, és egy újabb lehetőség is egyben számomra.”

Egy régen dédelgetett álmát valósította meg azzal, hogy július elején megnyitotta saját, Essência Restaurant – Tiago & Éva nevet viselő éttermét. Sokan vélekedtek úgy a szakmában, hogy nem a legideálisabb időszakot választották a nyitáshoz, hiszen a vírushelyzet következményeként korántsem annyi a turista, mint az elmúlt években. Ez a tény viszont Tiagot-t nem tántorította el álmának megvalósításától, hiszen a nyitás időpontja már jó előre eltervezett forgatókönyv szerint zajlott.

„A Covid-dal egyáltalán nem terveztünk, viszont az étteremnyitással igen. Egy olyan dolgot szeretnék megmutatni a közönségnek, amit eddig még nem láttak tőlem az előző munkahelyeimen.”

Bár nem a legideálisabb a vendéglátás helyzete, és számos nehézség vár még a frontvonalban tevékenykedő éttermekre, a nyitás óta eltelt időszak bebizonyította, érdemes az álmokat megvalósítani, bármi is történjen.

Miért is lett a név: Essência Restaurant – Tiago & Éva? Azok számára, akik nem ismerik annyira a séf életét, könnyen felmerülhet a kérdés, miért is lett az étterem nevében a Tiago & Éva. A válasz roppant egyszerű. Nemcsak egy újabb étterem megnyitásának lehetünk tanúi, hanem egy olyan elképzelés megvalósulásának is, mely egy régen dédelgetett gasztronómiai szentély létrehozása. Tiago feleségével, Jenei Évával együtt alkotta meg az Essência-t, közös elképzeléseik alapján, akitől egyáltalán nem áll távol az éttermek világa, hiszen éveken keresztül a szállodaiparban dolgozott. Az étterem minden rezdülésében őket tükrözi: egy olyan fesztelen eleganciával megalkotott tér, ahova betérve az első pillanattól otthon érezheti magát a vendég. Az sem véletlen, hogy az étterem a csúcséttermeiről híres gasztro-utcában, a Sas utcában nyitotta meg kapuit. Egyértelműen szeretnék kihasználni a lokáció adta lehetőségeket, amik most persze kevésbé adottak, de terveik szerint nem csak a külföldi közönségnek, hanem az igényességre, és minőségre vágyó magyar közönségnek is szeretnének megmutatkozni. Ezzel vélhetően nem is lesz probléma két okból kifolyólag sem. Egyrészt a gasztronómiára nyitott közönség, akik követik Magyarország vendéglátás eseményeit, kíváncsiságtól hajtva és vágyva Tiago fantasztikus ételeire, elkezdtek ellátogatni az étterembe; illetve az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon sok vendég lojális a séfhez. Másrészt az árak kialakításánál odafigyeltek arra, hogy elérhetővé tegyék magukat mindazok számára, akik magas szintű kulináris élményre vágynak. Természetesen érdemes alaposan átböngészni az á la carte választékot.
A vacsorázni szándékozóknak kóstoló menük állnak rendelkezésre. Az ötfogásos menüknél még inkább odafigyeltek arra, hogy mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelőt, és elnevezéseiknél is roppant frappáns megoldást alkalmaztak, jelezve az étterem jellegzetességét, specialitását. Az egyik az Itthon nevet kapta, melyben magyaros fogások szerepelnek; a másik, az Otthon pedig portugál ételeket tartalmaz (19 500 forint). Van egy speciális ételsor, mely a Május 17-e nevet kapta, mely Tiago és Éva kislányának születési dátuma, és ebben az ételsorban felváltva magyar és portugál fogások szerepelnek (26 900 forint).

Tiago a tálalás, és a szerviz kapcsán elmondta:

„Természetesen az emberek a nevemhez a fine diningot csatolják, hiszen az évek alatt ezt szokhatták meg tőlem, amivel semmi baj nincs. A mi éttermünkben kiváló minőségű, fine hangulatú, szépen kivitelezett tányérokat kap a vendég, pontosan azt, amit tőlem megszoktak, viszont a cél egy családias hangulatú, barátságos légkör megalkotása.”

Az Essência Restaurant – Tiago & Éva tehát egy magas kvalitásokkal rendelkező gourmet étterem, aminek különlegessége maguktól a tulajdonosoktól származik. Tiago-tól ezidáig inkább egy nemzetközi konyhát ismerhettünk meg, most viszont kiemelkedően nagy fókuszt fektet arra, hogy a magyar és a portugál ízeket reprezentálja, varázsolja a vendégek elé. A tálalás módjában is teljesen új, kreatív megoldásokat mutat meg magából, ami még különlegesebb élménnyé teszi a náluk töltött időt.

„Fontos célom az, hogy elnyerjük a magyar közönség szívét, elismerését, mivel mi nem csak a külföldieknek szeretnénk dolgozni. Számunkra lényeges a honi vendég, és az, hogy meg tudjam mutatni akár a portugál, akár a magyar ételeket az én látásmódom szerint. Meghatározónak tartom az olyan vendéglátást, ami modern csúcsgasztronómiával, magas nívóval, de elérhetően áll mindenki rendelkezésére.”

Mint minden étteremnél, főleg a mostani időszakban rendkívül fontos a hosszú távú gondolkodás. Ez nem csak azért fontos, mert egy üzleti vállalkozásról beszélünk, hanem csakis így lehet igazán maradandó értéket teremteni. Megérezve a hely hangulatát, kétséget kizáróan biztos lehet a vendég abban, hogy kellemesen érezheti magát. Feszélyezettség nélkül, harmonikus, békés környezetben étkezhetünk náluk, és ami még inkább emeli az élményt, az a gyönyörű látványkonyha, ahol végigkövethetjük az ételköltemények készülését. Az Essência Restaurant – Tiago & Éva nem csak egy étterem, hanem egy út kezdete a séf számára, amire meginvitálja vendégeit is.

„Természetesen nagyon fontos, hogy rentábilis legyen az étterem, és azt szeretnénk, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Az is fontos emellett, hogy megteremtsünk egy olyan munkakörnyezetet, ahova boldogan jár dolgozni az alkalmazott. Minden szempontból a csúcsminőséget hozzuk, akár az ételekben, akár a szervizben. Sokan kérdezték már tőlem, várom-e a Michelin inspektorokat. Erre mindig ugyanazt válaszolom: Igen, örülnék neki, ha komoly elismeréseket tudnánk szerezni, de nem ez az elsődleges.”

Tiago elárulta nekünk, hogy már augusztusra van a fejében egy étlapváltás, de maga a koncepció megmarad. Nem akarja a magyar és a portugál konyhát keverni, hanem külön ételek, ételsorok képzik az étlap választékát. Egyetlen alapanyag van, mely mixelhető, az pedig a mangalica, mivel mindkét nemzet konyhájában előszeretettel használják.