A magyar beszállítók évente több mint 1000 tonna salátával és zöldséggel, 600-800 tonna marhahússal, közel 2 millió darab tojással és 10 000 tonna csirkehússal látják el a hazai és a régiós McDonald’s-hálózatot.

Három évtizeddel ezelőtt nyitotta meg első magyarországi éttermét a McDonald’s. Az étteremlánc azóta folyamatosan stabil hazai beszállítói körre támaszkodik: az állandó kínálatban felhasznált csirkehús, ketchup és más szószok, friss hagyma, uborka, tojás és méz hazai gazdaságokból érkezik, ahogyan a hamburgerek alapanyagául szolgáló marhahús, saláta, paradicsom egy része is. A hazai termelők egybehangzóan állítják, hogy a piacon kézzel fogható versenyelőnyt jelent számukra, hogy képesek megfelelni a McDonald’s magas szintű elvárásainak. A cégvezetők abban is egyetértenek, hogy a Meki-beszállítói lét stabilitást és kiszámíthatóságot jelent a vállalkozások számára, a korszerű termelési és minőségbiztosítási módszerek alkalmazása és a szigorú – adott esetben a hatályos jogszabályokon túlmutató – előírások teljesítése pedig minden hazai kkv-nak előnyére válik.

600-800 tonna kicsontozott marhahúst szállítanak

 „Az élelmiszeripari szakemberek között köztudott, hogy a McDonald’s minőségi, élelmiszer-biztonsági és egyéb (pl.: állatjóléti) elvárásai túlmutatnak azon, amit kiváló minőségű élelmiszer alapanyagokkal szemben rendszerint elvárnak a megrendelők. A McDonald’s-beszállítói státusz így a jövőbeni partnereink számára azt bizonyítja, hogy a legmagasabb szintű elvárásoknak is meg tudunk felelni” – fogalmazott Dr. Németh Zoltán, a Capriovus ügyvezető igazgatója. A Capriovus másfél évtizede tartozik a McDonald’s beszállítói közé, évente közel 2 millió fertőtlenített héjú tojást illetve főzött, tisztított kemény tojást értékesít az étteremlánc számára.

Hasonlóan látja Kovács Róbert, a Tendon Kft. ügyvezető tulajdonosa is, aki szerint McDonald's-beszállítónak lenni komoly rangot jelent a szakmában. Kovács Róbert 1990 óta dolgozik a vállalattal, saját cégével, a Tendonnal pedig 2006-tól évente 600-800 tonna kicsontozott marhahúst szállítanak a vállalat húspogácsákat készítő partnerének – ez az alapanyag így a lánc közép-európai éttermeibe is eljut.

Egybecsengenek mindezzel az Eisbergen Kft.-n keresztül évi mintegy 600 tonna salátát beszállító, az étteremhálózattal két évtizedes közös múltra visszatekintő Becsey Zoltán tapasztalatai is. Úgy látja, hogy a McDonald’s minősített beszállítói státusz megléte – amelyhez a saláták tápanyag-utánpótlása, öntözése, növényvédelme és betakarítása során az általános előírásoknál sokkal szigorúbb szabályok betartása szükséges – fontos fegyvertény az új partnerekkel történő tárgyalások során.

Az étteremlánc igényeinek megfelelően fejlesztenek

Vállalatunk életében számos beruházást, köztük. az optikai osztályozó-berendezés üzembe állítását a McDonald’s kiszolgálása tett szükségessé – mondja Gazsi Zoltán, az Eisberg Kft. ügyvezető igazgatója. „A komoly sztenderdeknek való megfelelés sok energiába kerül, de betartásuk által csökkenthetőek a kockázatok, így a cégek hosszú távú fenntarthatóbb pályára tudnak állni, azaz megtérülő befektetésről van szó.” A McDonald’s magyarországi indulásakor az Eisberget bízta meg a salátabeszállítások koordinálásával, azaz a két cég az első pillanattól együtt dolgozik, és együtt fejlődik. Jelenleg az Eisberg termelésének közel 40 százaléka kerül az étteremlánc vendégeinek asztalára, ezen belül az ausztriai piac súlya a nagyobb.

Becsey Zoltán gazdaságában a fejlesztési céltól függetlenül minden beruházás esetén vizsgálják, hogy az megfelel-e a McDonald’s által támasztott követelményeknek. „Ez a betakarítás gépesítése esetében pl. azt jelenti, hogy betartjuk a vállalat azon követelményét, hogy a göngyöleg semmilyen formában nem érinkezhet az adott tábla termőtalajával” – mondja a szakember.

A Capriovus beruházási döntéseit szintén meghatározza a partnerség: a cég mélyalmos tojótelepét például eleve a McDonald’s igényeinek megfelelően alakították ki, szem előtt tartva az étteremlánc egyedi és szigorú állatjóléti követelményeit.

Stabilitás és kiszámíthatóság

„A beszállítói státusz rendkívül stabil, hosszú távú üzleti kapcsolatot jelent, persze csak az igen szigorú elvárások folyamatos teljesítése esetén” – véli Kovács Róbert. Szintén a stabilitást emelte ki Lóczi János, a Szentesi Gazdaszövetkezet Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint McDonald’s-beszállítóként a közel három évtizedes üzleti kapcsolatuk egyik legfontosabb eleme a kiszámíthatóság, ami tervezhető működést tesz lehetővé. A kft. az évi közel félezer tonna hagyma mellett számottevő mennyiségű koktélparadicsomot, uborkát és erős paprikát szállít az Eisbergen keresztül McDonald’snek – ez a teljes termelésének 85%-át jelenti -, termékei eljutnak az osztrák, román, lengyel éttermekbe is.

„Partnereink azt tartják rólunk, hogy a McDonald’s kiszámítható, igényes partner, nem váltogatja a beszállítóit negyedévente, nem vásárol bizonytalan eredetű alkalmi alapanyagokat a minőségi és élelmiszer-biztonsági kérdéseket háttérbe szorítva, csupán a pillanatnyi üzleti érdekeket szem előtt tartva” – mondta Papp Zoltán, a McDonald’s Magyarország ellátási hálózatért felelős szenior osztályvezetője. Hozzátette: „olyan beszállítókkal működünk együtt, akik elkötelezettek cégünk általános, felelős és etikus üzleti tevékenységet rögzítő alapelve iránt”. Erre kiváló példa, hogy a vállalat csirkehús-beszállítója, magyar családi tulajdonban lévő Master Good-csoport baktalórántházi telepe nyerte el elsőként Európában a McDonald's Flagship Farm, azaz Mintafarm minősítést. A Master Good ezzel a teljesítménnyel bizonyította, hogy képes eleget tenni a vevők és az iparág elvárásainak olyan kérdésekben, mint a biobiztonság, az állatjólét és állategészségügy anélkül, hogy engednének a környezetbarát termelésre vagy a hatékony gazdálkodásra vonatkozó elvárásaikból. A szakember szerint a McDonald’s minőségpolitikája olyan komplex, logikus rendszer, amelynek megismerése és elemeinek átvétele minden magyarországi kkv számára hasznos lehet.