65 év után júniusban tervezik bezárni a brit politikusok kedvenc találkahelyét, a Gay Hussart, de lehetséges, hogy ismét megmenekül.

A Gay Hussart (Vidám Huszárt) Victor Sassie hozta létre, akinek édesapja svájci, édesanyja pedig walesi származású volt, de részben Magyarországon, a Gundelben tanulta a szakmát. Első üzlete a Budapest volt Londonban, amit 1939-ben nyitott, majd 1953-ban indult a Gay Hussar. Sassie 1999-ben meghalt, de még 11 évvel előtte eladta az üzletét. Az étterem egyike a leghíresebb éttermeknek a brit fővárosban, de a hírnevét nem annyira a gulyásnak és a hideg meggylevesnek köszönheti, mint inkább annak a lobbitevékenységnek és politikai háttérjátszmáknak, amelyek a falai között zajlottak – írja a Guardian.

A pletykák szerint a Soho központjában található magyaros vendéglőben tervezték meg a konzervatívok a nyolcvanas évek elején, hogyan vegyék át a hatalmat Margaret Thatchertől. A 65 évnyi működés után azonban mindennek vége szakadhet, és az üzemeltetők terve szerint június 21-én teszik ki utoljára a nyitva táblát.

Az alacsony foglalási szint és a kiadások növekedésének hatására ugyanis a ingatlan tulajdonosa, a Corus Hotels úgy döntött, hogy bezárja az éttermet és eladja a bérleti jogot. Azért még nincs veszve minden remény, mert a háromszintes étterem 2013-ban már egyszer szembenézett a véggel, de akkor 160 politikus és újságíró megalapított az úgynevezett Goulash Co-operative szervezetet, amely közös befektetéssel megvásárolta volna a Gay Hussart. Ekkor a tulajdonos végül némi átalakításokkal nyitva tartotta az éttermet, de a hagyományos enteriőrön és az étlapon nem változtatott.

A negatív üzleti spirállal és főleg a bérleti díjak 30 százalékos növekedésével a vállalkozás azonban fenntarthatatlan lett, így a Goulash Co-operative ismét kísérletet tesz a híres hely megmentésére. A terv során nemcsak megvennék az éttermet és biztosítanák a túléléshez szükséges összeget, komolyabban át kívánják szabni az éttermet, hogy jobban megfeleljen a megváltozott ízlésnek és trendeknek.