A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart alkalmazzon a Muzsikáló Magyarország program keretében.

Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program május 19-én indul és szeptember 2-áig tart.

Tavaly a kormány az éttermi cigányzene hagyományának népszerűsítésére indította el a Muzsikáló Budapest című programot. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívása alapján 2017-ben tizenkét, turisztikailag frekventált helyszínen működő étterem kapott lehetőséget arra, hogy májustól augusztus végéig négy-héttagú cigányzenekart foglalkoztasson.

Az éttermek beszámolói alapján mind a külföldi, mind a magyar vendégek körében nagy sikere volt a zenekaroknak. Tavaly 66 muzsikus 78 estén keresztül mintegy 170 ezer vendégnek muzsikált. Az éttermek a program ideje alatt átlagosan 14 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be, de volt olyan vendéglő, ahol 25 százalékkal több vendég fordult meg - idézte fel a közlemény.

A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt tavalyi sikere alapján a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a programot idén a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjesztette. Az áprilisban közzétett pályázaton nyolc vidéki és nyolc budapesti étterem kapott volna lehetőséget arra, hogy a kiemelt turistaszezonban cigányzenekart foglalkoztasson. A kiírásra 106 pályázat érkezett, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a hatalmas érdeklődés miatt döntött úgy, hogy összesen 75-25 budapesti és 50 vidéki - vendéglátóegységben indulhat el a Muzsikáló Magyarország program.

Az indulás első szakaszában, május 19-től 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.