Az Ibériai-félszigeten 26 újabb étterem kapott Michelin-csillagot idén, ezek közül 24 Spanyolországban, kettő Portugáliában található.

A két ország legkiválóbb vendéglátóhelyeit felvonultató Michelin-kalauz 2018-as kiadását szerda késő este mutatták be a Tenerife szigetén található Guía de Isora városkában rendezett ünnepi gálán.    Két spanyolországi étteremmel bővült a három Michelin-csillagos vendéglátóhelyek köre, a dél-spanyolországi El Puerto de Santa Maríaban lévő Aponiente és a barcelonai ABaC étteremmel.

A háromszoros elismerést így 11 spanyol étterem mondhatja magáénak. Négy Baszkföldön, négy Katalóniában, egy Madridban, egy Valenciában, egy pedig Andalúziában működik.

Spanyolországban öttel nőtt a kétcsillagos helyek száma. Az Ibériai-félszigeten ezzel összesen 30 ilyen étterem található.

A világhírű gasztronómiai elismerésnek első alkalommal 17 spanyol és két portugál étterem örülhetett, így az egy Michelin-csillagos éttermek együttes száma a két országban elérte a 177-et.

A Michelin Kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki.