Minden eddiginél szélesebb kínálattal, több mint harminc magyarországi és ötvennél több külföldi pincészet mintegy kétszáz pezsgőjével, champagne teremmel és mesterkurzusokkal várja a közönséget a Pezsgő Június Nagykóstoló június 16-án a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

A rendezvény sétálókóstolójának látogatói Magyarországon még soha nem látott nagyságú és minőségű pezsgőkínálatból válogathatnak: Soprontól Etyeken és Tokajon át a Szilágyságig tucatnyi anyaországi és határon túli magyar borvidék pezsgői lesznek megízlelhetők, de a mintegy kétszáz tétel között akadnak majd cavák, proseccók, franciacorták, crémant-ok, osztrák, német és újvilági pezsgők is.

Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, amely elsősorban csendes borairól ismert. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos tételekig számos stílus vonul fel, a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetők lesznek.

A champagne teremben - külön térítés ellenében - 34 champagne ház további 120 tétele közül válogathatnak az érdeklődők, akik szakértő segítségét is igénybe vehetik a választáshoz. A legnagyobb nevek (Moet&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett, kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

Akik egy-egy témában mélyebb betekintést szeretnének nyerni, több mesterkurzuson is részt vehetnek. Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros magyar sommelier bajnok azt mutatja be, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő, majd Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus nyolc champagne-különlegességen keresztül járja körbe a csúcspezsgők világát a Krug Grande Cuvée-től az 1998-as Dom Perignon Cuvée P2-ig.

Az ingyenes minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher-pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne-tradíciók találkozásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák Sekt, végül pedig a spanyol cavák legjavát hozza el a Vino Castillo. (MTI)