Lezajlott a luxembourgi kulináris világbajnokság

Külföld
Tipográfia

Meleg- és hidegkonyhai ételeiért, munkáiért egyaránt bronzérmet érdemelt ki a zsűritől a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban november 22-26. között zajló gasztronómiai világbajnokságon.

Nemzeti Válogatott - CSAPATKÉP - LUXA világverseny minden negyedik évben kerül megrendezésre, ahol ezúttal 57 nemzet közel 1600 egyéni és csapat versenyzője mutatta be tudását. Az esemény és a szervezők nagy múltra tekinthetnek vissza, hiszen az első versenyt több mint 4 évtizede hívták életre. A verseny során részt vesznek nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők.

A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagysikerű Expogast szakkiállítás része, amely napjainkra olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol közel 45 000 látogató fordul meg az 5 nap során.

2014. Május 13-án este a LUXEXPO Spring Fair keretén belül, nagy nyilvánosság előtt sorsolták ki a résztvevő nemzeti válogatottak versenynapjait. E szerint a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott: 2014. november 22-én (1. nap - szombat) mutatta be a melegkonyhai, 2014. november 25-én (4. nap - kedd) pedig hidegkonyhai munkáját.
Versenymunkájuk során a csapatnak el kellett készítenie egy összetett, több feladatsorozatból álló hidegkonyhás díszasztalt; majd pedig a másik napon, élő munka során, egy háromfogásos fine dining menüt 105 főre, melyet a világ minden tájáról érkező vendégek kóstolnak meg a nemzetek éttermében. Minden nap 6 nemzeti és 3 nemzeti junior csapat mutatta be melegkonyhás menüjét. A magyar csapat rögtön az első napon készítette el a 3 fogásos ételsorát, mégpedig olyan országok mellett, mint USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia.

A nemzeti válogatott számos hungarikumot is tartalmazó menüje a következő volt:

ELŐÉTEL

Vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek "szőnyeggel" borítva, citrusokkal aromatizált "rizottó" krokettel
Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine, sült kelvirág habbal

FŐÉTEL

Mangalica szűz füstölt libamájas és rókagombás "nercben" sütve, makói hagyma variációval
Malac pofa és fül "sajt" pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával
Véreshurka Royale wasabis zöldalma géllel, pirított polentával

DESSZERT

Tésztafánk tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve
Akácmézes krém zselé, málna textúrákkal, pisztácia szivaccsal
Málna sorbet erdeigyümölcs salátával
Vargabéles vanília habbal, Tokaji Aszus tápiókagyöngyökkel.

cwc 0419A 105 adagot déltől 18 óráig kellett elkészíteni annak a 6 főnek – 5 szakács és 1 cukrász – akik a csapatot alkotják. A feladatot külön nehezíti, hogy az 5. órában egy főnek ki kell állnia a konyhából, aki később a 2,5 órás tálalást irányítja. A zsűrin kívül a világ minden tájáról érkező látogatók részesei még a nemzeti menük megkóstolásának. A menüket a kiállítást megelőzően 4 héttel kezdik el értékesíteni az online felületeken, így már hetekkel előtte ízlelgethetik – hacsak virtuálisan is – a csapatok menüit, és ismerkedhetnek az országokkal, ami igen meghatározó marketing tevékenység.

A magyar menü már 2 héttel a verseny előtt, az elsők között fogyott el, a menüben hangsúlyosan jelent meg több magyar alapanyag. A zsűrizésnél száz pontot adhatnak a bírálók, ötvenet az ízre, a másik ötvenet a konyhatechnológiára, a konyhán végzett szakmai munkára, a munkaszervezésre és a higiéniára.

A nemzeti szakács- és cukrász válogatott hidegkonyhai készítményeit a meleg konyhaihoz hasonlóan bronzéremmel díjazták kedden este a luxembourgi világbajnokságon.

Krivács András az MNGSz elnöke a helyszínen röviden értékelte a magyar csapatok szereplését. Elmondta, hogy a melegkonyhai feladat egy kiélezett, nagyon erős verseny volt. Felkészülten érkeztek ki együtteseink, és a többi ország eredményeinek ismeretében is kijelenthető, hogy jól szerepeltek a világversenyen. A hidegkonyhai feladatban stílus- és szemléletváltást várt el a zsűri már a két évvel ezelőtti, erfurti olimpiához képest is. Az életszerűséget, a valóságban is így elkészíthető, tálalható ételeket, a letisztult formákat, az asztal egészének világos koncepcióját kiemelten értékelték. Az sem mellékes, hogy az erfurti 47-tel szemben 56 nemzet indulóival vettük fel a versenyt.

A regionális csapatoknál versenyzett hidegkonyhai programjával a magyar katona válogatott kedden, és miként előző nap a Békés Megyei Culinary Team, ők is ezüstérmet nyertek ebben a kategóriában.

Egyéniben is több magyar versenyzett a világbajnokságon, Kiss-Podmaniczky Krisztina (Komárom), és Erdős Hanna (Tiszaföldvár) - két munkával is - cukrász artisztikában, valamint Magyar Szabolcs (Kecskemét), Ambrus György Krisztián (Gyula) és Berki Zsolt (Kecskemét) szakács artisztikában arany éremmel térhetett haza.

Összesített eredmények:

Nemzeti válogatott – 2 bronz
Nemzeti katonai válogatott – ezüst

Regionális:

Békés Megyei Culinary Team – ezüst

Cukrász:

Takács Bernadett – bronz

Cukrászati artisztika:

Erdős Hanna – 2 arany
Kiss-Podmaniczky Krisztina –arany
Tóth Annamária – ezüst és bronz
Tóth László – bronz
Varga Zsuzsanna – diploma

Szakács:

Gajdán Attila – ezüst
Rékási Tibor – ezüst
Borda Attila – 2 bronz
Mezei Zoltán – bronz
Gajdán Antal – bronz
Szabó Csaba – bronz
Németh Tibor – bronz

Szakács artisztika:

Magyar Szabolcs – arany
Ambrus György Krisztián – arany
Berki Zsolt – arany
Patkó Károly – ezüst

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner