Tokióban van a legtöbb Michelin-csillag – már tizedik éve

Külföld
Tipográfia

A legújabb kalauz kiadása után is a Japán fővárosa maradt a legtöbb csillaggal kitüntetett város a világban, amely rangot már tíz egymást követő éve őriz. A ramen tovább hódít.

A legmagasabb elismerést, a három csillagot Tokióban összesen 12 étterem kapta meg, eggyel kevesebb, mit az előző évben, viszont a legalább egy csillaggal rendelkező éttermek száma 227-re nőtt 217-ről – írja a Wall Street Journal.

Ezzel a főváros megelőzi Kiotót, amely a maga 96 csillagos éttermével a jóval lemaradt, míg az európai gasztronómia fellegvára, Párizs „csak” a harmadik a maga 92 csillagával. Az összes Michelin kalauzban szereplő tokiói éttermet itt tekintheti meg >>

A Michelin kalauz magas értékelése segítséget ad a turizmus felpörgetéséhez, amely így ugyancsak sokat hoz Japán számára. Idén 20 millió olyan turista járt az országban, akik először látogattak oda, és több mint 30 millió dollárt költöttek.

A Tokióról szóló kalauz a Michelintől az első volt, amelyet ázsiai városról jelentetett meg. Több háromcsillagos hely azóta is tartja a kitüntetését, mint a Kanda, Quintessence, Joël Robuchon és a  Sukiyabashi Jiro Honten. Az egycsillagosok közé 2015-ben került be először olyan hely – a Tsuta – ahol a népszerű, de olcsó (mindössze 9 dollárba kerülő) tésztás levesre, a ramenre specializálódtak. Idén egy újabb ilyen étterem, a Nakiryu is csillagot kapott.

A Michelin vörös útikalauzát több mint száz éve adta ki először, azt az üzleti stratégiát követve, hogy amíg az emberek kirándulásra használják az autóikat, addig is kopik a gumiabroncsuk. Az információs brosúra a harmincas évektől használ csillagokat az éttermek minősítésére. A Michelin-csillagok odaítélésekor a legfőbb szempont a konyha, amelyhez kapcsolódik a szerviz, a borválaszték és a higiénia is.

Ezek szerint az egy csillag igen jó éttermet jelöl, amely a maga kategóriájában különleges figyelmet érdemel. A két csillag kimagaslóan jó éttermet, válogatott borokkal, amiért érdemes hosszabb kitérőt is tenni. A három csillag már a világ legjobb éttermeinek kitüntetése, amelyek konyhája minden szempontból kifogástalan, borválasztéka pedig igényes, és a hely külön utazást is megér.

A csillagokról főállású tesztelők értékelése alapján születik döntés, akik általában képzett szakácsok, néha autodidakták. Inkognitóban, rotációs rendszerben járnak, szigorú szakmai és erkölcsi szempontokat kell szerződésben vállalniuk, és legendásan megvesztegethetetlenek.

A Michelin-csillag ma világszerte az éttermek fő mércéjévé vált. A nagy séfek is minden évben aggodalommal vagy reménykedve figyelik a legfrissebb kalauzt, hogy nem vesztettek-e vagy esetleg nyertek-e egy csillagot.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner