A gyerekmenük miatt is hízhatnak az amerikai gyerekek

Külföld
Tipográfia

Az Egyesült Államok étteremláncait vizsgálták meg, és a legtöbbjük több kalóriát tartalmazott, mint a dietetikusok által javasolt mennyiség – a McDonald’s kivétel volt.

Az új tanulmány készítői 200 vezető amerikai étteremláncban számolták meg a gyerekmenükben található energiamennyiséget. Arra jutottak, hogy az étlapokon kínált gyerekmenük átlagban 147 százalékkal több kalóriát tartalmaztak, mint amennyi az egészséges étkezéshez szükséges, így részben ez is felelőssé tehető a gyerekkori elhízásért – írja a CNBC.

A legnagyobb bűnös vélhetően a sült krumpli lehet, amely a Nutrition Today-ben közölt tanulmány szerint az éttermekben átlagban 287 kalóriát tett ki, amely majdnem háromszorosa az ajánlott adagnak ebből az ételfajtából. A kutatók kimutatták, hogy meglepő módon egyedül a McDonald's volt az egyetlen lánc, amely tartotta a sült burgonyánál az ajánlott 100 kalóriás adagot.

Az RAND kutatócég szakértője, Dr. Deborah Cohen elmondta, hogy 15 gyerekkori táplálkozás-szakértő  egybehangzó véleménye szerint a gyerekek ételeiben a fő fogásnak nem szabadna meghaladnia a 300 kalóriát, és az egész étkezésnek 600 kalória alatt kellene maradnia. Ennek megfelelően a sült krumplinak 100 kalóriát szabadna kitennie, a levesnek, étvágygerjesztőknek, snackeknek 150-et, míg a zöldségeknek salátáknak ugyancsak 150-et, amelybe természetesen már a dresszinget és a szószt is bele kell érteni.

Ez azonban az éttermeket általában hidegen hagyja, amikor a gyerekmenüket állítják össze. A burgerek, amelyeknél 300 kalória lett volna a limit, átlagban 465 kalóriát tartalmaz, míg egy másik népszerű főfogás, a sajtos makaróni 442 kalóriát. Volt olyan lánc is, ahol a főétel, két mini-Angus sajtburger energiatartama 1170 kalóriát tett ki, amely 770 kalóriával volt több az ajánlottnál.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner