600 Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban

Külföld
Tipográfia

Két párizsi luxusszálloda étterme kapta meg hétfőn a harmadik csillagot a Michelin hotel- és étteremkalauz idei francia kiadásában: a Plaza Athénée, amelynek séfje Alain Ducasse és a 2014 vége óta Christian Le Squer által irányított Le Cinq a Four Seasons George V nevű hotelben.

    A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz 2016-os kiadásában hatszáz kitüntetett étterem szerepel, kilenccel kevesebb, mint tavaly. A háromcsillagos intézmények listájára két új hely került fel, de kettő le is került onnan, így továbbra is 26 háromcsillagos étterem található Franciaországban. Az új csillagot kapott séfek között idén egyetlen nő sem szerepel.  
    "Szívesen mondom azt, hogy lehet Michelin-csillagok nélkül is élni, de azért sokkal jobb velük élni. Nyolcadik alkalommal kaptam meg a harmadik csillagot, négy vagy öt alkalommal el is vették tőlem, már nem számolom, és csak folytatódik az egész" - mondta a kalauz bemutatóján Alain Ducasse.  
    Az idei kiadás ugyanakkor megfosztotta egy csillagtól Alain Ducasse egyik másik éttermét a párizsi Le Meurice luxusszállóban, amely ezentúl csak két csillaggal rendelkezik, valamint a Saulieu-ben található Le Relais Bernard Loiseau nevű étteremtől is elvette a harmadik csillagot.
   
    Idén tíz új étterem kapta a második csillagot, köztük a La Grande Maison, amelyet a világ legtöbb csillagos étteremmel rendelkező séfje, Joel Robuchon nyitott meg 2014-ben Bordeaux-ban. Kétcsillagos lett a párizsi Le Grand Restaurant is, amelyet a média egyik kedvence, Jean-Francois Piege irányít.
    Az egycsillagos kategóriába 42 új étterem került be, köztük az idei kalauz legfiatalabb séfje a 23 éves Angelo Ferrigno által vezetett dijoni La Maison des Cariatides.
   

(MTI)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner