Magyarország dobogós a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Külföld
Tipográfia

A hétvégén lezajlott a Chaine Des Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnoksága, melynek idén először Magyarország adott otthont. Az ifjú szakácstehetségeket felvonultató nemzetközi verseny helyszíne a METRO Gasztroakadémia volt.

A párizsi székhelyű Chaine Des Rotisseurs a világ legrégibb, legnívósabb és legnagyobb gasztronómiai egyesülete. A világszervezet a Bocuse d'Or szakácsversenyhez hasonlóan rendez világbajnokságot az ifjú szakácstehetségek fejlődésének elősegítésére és nemzetközi megmérettetésére. A résztvevő 27 év alatti szakácsok kiváló, többszörösen díjazott – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben dolgoznak, a nemzetközi zsűri pedig válogatott, elismert gasztronómiai szakemberekből áll.

A verseny technikai lebonyolításáról Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), Conseiller Culinaire, az 1997-es világbajnokság 3. helyezettje gondoskodott. A nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetéskosár” (black box) tartalmának kötelező felhasználásával kell alkotniuk egy 3 fogásból álló menüsort.

„A black box alapanyagai között idén a Magyarországon tenyésztett kecsege és szarvas, az itt termelt ördögszekér gomba, sütőtök, besztercei szilva, libamáj, továbbá fehér Valrhona csokoládé szerepelt. A különleges összetevők sorát gazdagította az itt bemutatkozó magyar fekete kaviár is. Az alapanyagok nagy kihívást jelentettek a versenyzőknek, de szép és igazán látványos versenyzést láthattunk, a szakértő nemzetközi zsűrit pedig lenyűgözte a meglepetéskosár változatossága és kimagasló minősége” – árulta el Lázár.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner