Megnyílt London első ingyenes kávézója

Külföld
Tipográfia

A Café Ziferblat London első kávézója, ahol minden ingyen van – kivéve az időt. A kávézóban az ott töltött idő után kell fizetni, percenként 3 pennyt. Az ajtóban felírják az érkezés időpontját, majd a vendég választ magának egy régi vekkert, amit az asztalához visz.

A tulajdonos, a 29 éves, orosz születésű Ivan Mitin elmondta, hogy célja nem a gyors vendéglátás, hanem éppen az ellenkezője: egy olyan helyet akart létrehozni, ahol a vendégek elidőzhetnek, ismeretlen emberekkel találkozhatnak és megihatnak egy kávét. Az elmúlt két évben Oroszországban már 10 Ziferblat kávézót nyitott és most azt tervezi, hogy az egész világon elterjeszti.

A kávézó egy hétköznapi ház első emeletén található és semmi nem utal arra, hogy egy hagyományos kávéház lenne, inkább egy diák vagy a nagymama szobájára hasonlít. A földön használt szőnyegek fekszenek, a sarokban egy zongora áll, mellette egy lemezjátszó. Pultot vagy pincért feleslegesen keres az ember, a konyha önkiszolgáló, minden olyan, mint egy lakóközösségben. A vendég nem csak a lakásban található kínálatból választhat, magával is vihet italokat, ételeket – a konyhában akár főzhet is. A vendégek diákok, művészek, alkalmazottak és üzletemberek.

Az első egy hónap után Ivan Mitin a következő megállapításra jutott: „A londoniak már felkészültek az ilyen koncepcióra, azonnal megértették az ötletet. Vicces látni az embereket, ahogy sorban állnak, hogy elmosogassanak. Ez nem kötelező, de megbecsült. Még egymás tányérjait is elmossák. Nagyon szociális. A vendégeinkre mikro bérlőként gondolunk, mindannyian osztoznak ugyanazon a téren.”

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner