Fennállása óta első ízben van magyar vezetője az Szerződéses Közösségi Étkeztetők Európai Szövetségének, a FoodServiceEurope-nak. Párkai Zsoltot a Sodexo Magyarország Kft. ügyvezetőjét, a Sodexo kelet-közép-európai vezérigazgatóját választották alelnökké a szervezet november 29-i brüsszeli közgyűlésén.

Idén november 30-án rendezi meg gálaestjét - ezúttal már harmadszor - a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Ezt az eseményt, és az egész évet meghatározza Gundel Károly emléke: az ő tiszteletére alapított Gundel- díjat bejelentő szeptember 26-ai sajtótájékoztatót hatalmas sajtóérdeklődés mellett tartották meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

1883. szeptember 23-án, Budapesten született Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró. Születésének 130. évfordulóján, 2013. szeptember végén jelenti be a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László, hogy kezdeményezésükre és a szakmai szervezetekkel összefogva megalapítják a Gundel Károly életműdíjat.

A szakoktatás siralmas állapota az a téma, amelyben teljes az egyetértés szakmai szervezetek, tulajdonosok és alkalmazottak között. A „hogyan” már nehezebb ügy, sokan sokfelé látják a kiutat. Több próbálkozás volt a nézetek összehangolására, de az igazi reform vagy a megújulni képtelen szakoktatók ellenállásán, vagy a szakmai gyakorlatot zöldségpucolássá degradáló éttermeken, vagy pedig az átalakulást meggátoló gazdasági környezeten siklott ki.

A Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Kortársai olyan, a vendéglátást ma is meghatározó személyiségek voltak, mint Sacher, Ritz, Escoffier.

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete előzetes egyeztetést követően elfogadta az Artisjus 2014-re vonatkozó díjszabását. A zenei szerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, sőt, a háttér jellegű élőzene esetében 50 százalékos díjcsökkenés is várható. A megállapodást aláírók célja az átláthatóság növelése, és annak biztosítása, hogy a becsületes jogdíjfizetőket ne érje hátrány.

A Magyar Bocuse D’Or Akadémia éves rendes közgyűlésén Bíró Lajos az akadémia elnöke, a Bock Bisztró korporatív séfje, beszámolt a szervezet elmúlt időszaki tevékenységéről és értékelte az elvégzett munkát. A 2009-ben alakult szervezet életében nagy sikert hozott a 2012. év és az idei év eleje.

További cikkeink...

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner