Iparági konszenzus a vendéglátóipari jogdíjakról

Szakma
Tipográfia

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete előzetes egyeztetést követően elfogadta az Artisjus 2014-re vonatkozó díjszabását. A zenei szerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, sőt, a háttér jellegű élőzene esetében 50 százalékos díjcsökkenés is várható. A megállapodást aláírók célja az átláthatóság növelése, és annak biztosítása, hogy a becsületes jogdíjfizetőket ne érje hátrány.

 A korábbi évektől eltérően az Artisjus széleskörű előzetes megállapodásra jutott a vendéglátó szakma meghatározó érdekképviseleti szervezeteivel 2014-re. Az egyeztetéseken iparági oldalról a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) vett részt.

Az egyeztetések legfontosabb eredménye, hogy 2014-re sem a szerzőknek, sem az előadóknak, sem a kiadóknak járó jogdíjak nem emelkednek. A háttér jellegű élőzenei szolgáltatásoknál, mint az éttermi bárzongorista vagy a cigányzene alkalmazásakor pedig a fizetendő jogdíj az eddigi tarifa felére csökken. Az átláthatóság irányába hat, hogy ehhez a befizetőnek igazolnia kell a fellépő zenésszel fennálló megállapodását, és jelentést kell közölnie az elhangzott művekről az Artisjus felé. A felek szerint ez az intézkedés segíthet abban, hogy az élőzene ismét visszatérjen a vendéglátásba.

Szintén csökkennek a magánszálláshelyek jogdíjai. A transzparenciát erősíti, hogy a FATOSZ és a MOSZ a falusi- és magánszállásadókat a kedvezményes éves jogdíjfizetés felé tereli, és segítséget nyújt a további befizetőhelyek felderítésében. A szervezetek érvelése szerint fontos, hogy tisztuljon a piac, semmiképpen ne érje hátrány azt, aki jogdíjat fizet.

Az MSZÉSZ két évre (2014-15) kérte – és kapta meg – a szállodai jogdíjak szintjének rögzítését, cserébe eltekint az egyedi szobakihasználtság és az ún. REVPAR (kiadható szobaszámra vetített bevétel) mutató figyelembe vételétől a jogdíj megállapításánál. Régi vita végére kerül pont ezzel. A szakmai szervezet korábban azt kérte ugyanis, hogy a jogdíj mértékének meghatározásánál a szálláshelyek kihasználtságát és az ún. átlag szobaárat is vegyék figyelembe. 2013-ban az Artisjus ennek a kérésnek úgy tett eleget, hogy csillagbesorolási kategóriánként az országos átlagos kihasználtsági mutatókat is számításba veszi. Az egyeztetések során felmerült a jogdíjak megállapításánál a REVPAR mutató alkalmazása, de a tárgyaló felek végül attól eltekintettek. Az új megállapodás értelmében változatlanul a 2013 évi jogdíjak maradnak érvényben a következő két évben is.

A szakmai szervezetek véleménye szerint a lezajlott egyeztetések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a közös jogkezelő működése és díjrendszere átláthatóbbá váljon számukra. A VIMOSZ kiemelte, hogy a jelenlegi jogdíjrendszer hosszú, organikus fejlődés eredménye, amit nem lehet átgondolatlanul, egyik napról a másikra megváltoztatni. Ugyanakkor a tárgyaláson a felek kiemelték, hogy rendkívüli esetben van lehetőség egyedi díjkedvezményekre is, de kizárólag az egyenlő elbánás elvét követve.

Az egyeztetések során az Artisjus vállalta, hogy 2014-ben érdemben vizsgálja a tarifa hosszú távú strukturális átalakításának irányait, lehetőségeit.

A konszenzusos jogdíjtervezetet az Artisjus szeptember 1-jei határidővel benyújtotta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH), amely ezt véleményezteti a szakmai szervezetekkel. Decemberben várható a közigazgatási és igazságügyi miniszteri jóváhagyás, január 1-jétől pedig már élhetnek az új hivatalos tarifák.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner