Szakmasztár 2014: Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén

Szakma
Tipográfia

A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatot kell teljesítenie a tanulónak. Meleg konyha verseny feladata megegyezett a szakmunkásvizsga az Ételkészítés II. gyakorlati feladatával, háromfogásos menü elkészítése és tálalása, négy személyre. A menüsor elkészítésére négy óra állt rendelkezésre.

A második verseny szám: Hideg konyhai feladat három különböző hideg előétel készítése 3-3 adagban.

A versenyzőknek kötelezően használniuk kellett:

  1. Szárnyas előétel: kacsamell filé és kacsamáj
  2. Halelőétel: fogasfilé és királyrák
  3. Vegetáriánus előétel: leveles saláták

A további alapanyagot nyersanyagkosárból szabadon választhatták a kötelező elemek mellé.

Az ételek elkészítésére és tálalására 5 óra állt rendelkezésre. Mindent a zsűri előtt kellett elkészíteni és csak a kiválasztott alapanyagokat használhatták.

Első alkalommal szerepel a hidegkonyhai verseny feladatként az előétel, ezt megelőzően díszmunkát kellett készítenie a versenyzőknek azonos idő alatt.

Az elmúlt évben javasolta a szakács verseny zsűrije, hogy változtassuk meg a hidegkonyhai verseny feladatot, mivel nem életszerű, és nem tud a tananyagban eljutni a diák és a felkészítősem, hogy a verseny színvonalának megfelelő dísztálat készítsen. Hova tovább a dísztál készítése az már mester színtő feladat. Nem felejtkezhetünk meg arról sem, hogy nem lesz siker élménye a versenyzőnek, ha olyan helyzet elé állítjuk, amiről eleve tudja, hogy sikertelen lesz, kudarcra van ítélve.

Ezen a versenyen született kiváló hideg konyhai munkák is bebizonyították, hogy érdemes volt változtatni. A versenyen nem meggyötört arcú versenyzőket látott a zsűri, hanem lelkes, tudatos munkát végző tanulókat, akik élvezték a munkát. A zsűritagjai is- Vomberg Frigyes és Kocsonya Kálmán- nagy örömmel fogadták, hogy az idei SZKTV versenyzői, mind az öten igen magasra emelték a mércét. Több éves zsűri tapasztalatuk alatt ide haza még ilyen magas szintű tanulói munkával nem találkoztak. A zsűri gratulál az iskolai felkészítőknek és nem utolsó sorban a munkahelyi mestereknek, akik kiváló munkát végeztek a felkészítés során.

Kocsonya Kálmán

Zsűritag

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner