WACS közép-európai döntők és Culinary Expo Országos Bajnokság

Események
Tipográfia

A Culinary Expo Országos Gasztronómiai Magyar Bajnoksággal egy idõben zajló közép-európai verseny 2013. október 1-2. között kerül megrendezésre a Hungexpo Business Travel Show kísérõ rendezvényeként.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség negyedik alkalommal lesz házigazdája a WACS (világszövetség) által 8 éve életre hívott melegkonyhás világverseny közép-európai döntõjének. A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelõen, a kétévente megrendezésre kerülõ eseményen idén Budapest neve olyan rendezõ országok és városok mellett kerül felsorolásra, mint Perth, Hong Kong, Göteborg, Milano, Las Vegas és Namibia.

2011 – Abu Dhabi, Auckland, Budapest, Hong Kong, Ljubijana, London és Vancouver
2009 – Budapest, Dublin, Hong Kong, Lisszabon, Sao Paolo, Sidney és Singapore

 

Fõvédnökök:

Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság
Budapest Fõpolgármestere

Az idei alkalommal is találkozhatunk újdonsággal. Két évvel ezelõtt a felnõttek versenye a WACS Global Chefs Challenge mellé belépett a junior korú fiatal tehetségek versenye Hans Buschkens Young Chefs Challenge, mely az idei alkalommal még tovább bõvül, ugyanis a szakácsok mellett már Közép-Európa cukrászait is köszönthetjük a WACS Global Pastry Challenge keretén belül.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag határozta meg a fogásonkénti fõ alapanyagokat, melyet kötelezõen fel kellett használniuk a versenyzõknek.

Minden szakács versenyzõnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (elõétel-fõétel-desszert), amelyet egymást követõ 5 perces idõeltolásokkal tálalnak a zsûrinek.

A cukrászok esetében a feladat annak jellegébõl adódóan teljesen más, hiszen a kötelezõen elõírt Valrhona csokoládé (gateaux) alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kell tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.

A cél mindenkinek ugyanaz, a továbbjutás a kétévente megrendezésre kerülõ szuperdöntõbe, melynek házigazdája ezúttal a világkongresszus helyszínét is adó Norvégia – Stavanger vársosa lesz. A tét igen nagy. Minden kontinentális viadalról csak egy juthat tovább, hogy képviselhesse országát és régióját.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner