A Házisörfőzők Egyesülete idén március 17-én hetedik alkalommal rendezte meg nemzetközi házi sörfőző versenyét, amelyre mi is elmentünk. Ahogyan korábban is a házi sörfőzőkből lettek a mai főzdék vezetői, így a mai versenyzők között lehetnek a jövő meghatározó sörös szakemberei.

A rendezvény vendéglátója Kovács „Olasz” József, az egyesület elnöke március 17-én a Legenda Sörfőzdébe várta az érdeklődőket, ahol a Legenda Sörfőzde italai mellett gerillafőzők izgalmas új söreit is meg lehetett kóstolni. A bírálatok ideje alatt szakmai előadásokat is tartottak, így például Vásárhelyi István sörgasztronómustól megtudhattuk, hogy a Kraft Sör Egyesület kibővült, és míg a tavaly őszi fesztiválon többen csak tagvárományosok voltak, azóta zöld utat adtak Armando_otchoa gerillasörfőzőnek, azaz Kővári Gergelynek, valamint a Hara’Punk duójának, Csanád Mártonnak és Simonfai Balázsnak, így már ők is használhatják a „kraft sör” védjegyet. Emellett egészen érdekes volt Barla Roland előadása is a történelmi sörfőző vizekről.

Bajkai Tiborral, az egyesület alelnökével épp két sörkóstolás között sikerült beszélgetnünk a sörverseny szerepéről. Az alulról szerveződő sörfőző közösséget szóba hozva kiderült, hogy igazolódott a feltevésünk, hogy a mai híres sörfőzők itt mutatták meg először az oroszlánkarmaikat. Róth Zoltán ikonikus sörének, a Távoli Galaxisnak a házi változata is erre a versenyre készült, de a híres Katalin Cárnő is megfordult házisörfőző-versenyen. Ali Rawech Szamival, a HopTop Brewery alapítójával is összefutottunk. Ő is házisör-főzőként kezdte, és a banki pálya helyett kezdett bele teljes mellszélességgel a sörfőzésbe. Itt ugyanis van egy olyan produktum, amely kézzel fogható, szemben például egy bankkal, amelynél gyakran csak számokkal, táblázatokkal és százalékokkal dolgozik az ember.

Nagyon komoly elhatározásra van azonban szükség ahhoz, hogy valaki a baráti társasága vagy a családja örömére főzi a sört vagy kereskedelmi céllal. Itt már vannak minőségi, árbeli elvárások, a logisztikát, a szállítást is meg kell oldani. Fontos, hogy mindig azonos legyen a minőség és mindig legyen valami újdonság.

Bajkai Tibor szerint a szakmai tudás mellett nagy szükség van kitartásra, hiszen akkor is folytatni kell a munkát, ha éppen egy főzet nem sikerült. Emellé pedig fontos egy jó adag kreativitás is, hogy mindig egy izgalmas sört készítsen el. Az alkotókészség kiélésére ez a verseny igen alkalmas, hiszen itt komolyabb rizikó nélkül próbálhatja ki magát a sörfőző, és szárnyalhat a fantáziája.

Ahogy tapasztaltuk is, a versenyen igazi kollegiális, baráti hangulat uralkodott, ahol a versengés ellenséges hangulatának szikráját sem lehetett észrevenni. A magyar versenyzők mellett idén egyébként 11 országból érkeztek sörfőzők, hogy elnyerjék az év legjobb magyar házisör-főzőjének kijáró vándordíjat. Bajkai Tibor azt is elmondta, hogy idén is 8 sörkategóriában hirdették meg a versenyt, melyre közel 300 versenydarab érkezett. A legnépszerűbb kategória idén is az IPA (India Pale Ale) volt, de a belga sörök vagy a Porter és a Stout, illetve a lágersör kategória mellett olyan izgalmas sörtípus is megjelent a versenykiírásban, mint az USA-ban már évek óta rendkívül népszerű Brettes és savanyított sörök (Sour Ale) műfaja.

A versenyre nemcsak a jelentkezők készültek, hanem előzetes sörbírói továbbképzést is szervezett az egyesület a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének közreműködésével. Hegyesné Vecseri Beáta tanszékvezető irányításával az alapvető sörhibákkal ismerkedhettek meg az előadáson, majd Bajkai Tibor mutatta be az Amerikai Házisörfőző Egyesület (AHA) által kidolgozott BJCP (Beer Judge Certification Program) versenyszabályait, amit az európai kontinensen a magyar házisör-főzők vezettek be elsőként versenyeiken.

Végül a sörbírák „edzésképpen” egyénileg bíráltak el söröket, és keresték meg a mintasörökbe bekevert tipikus ízhibákat.

Nagyon fontos a folyamatos gyakorlás és a kóstolás – mondta el a főszervező –, hogy a versenyen minél szakmaibb eredmény születhessen, és a házi főzők is korrekt visszajelzést kaphassanak, milyen irányban tudnak még fejlődni a söreikkel. A bíróedzés  eredményeképpen pedig az alábbi végeredmény született.

Az összes eredmény itt érhető el >>

A GYŐZTES PEDIG…

  • BEST OF SHOW: Szigeti Mátyás • Stag Soul • Flanders Red Ale

Ez a verseny legjobb söre, azaz a kategóriagyőztesek közül a szétlövésen legtöbb pontszámot elérő sör. Egy évig jogosult „Az év legjobb házisörfőzője Magyarországon” cím viselésére. A készítője egy vándorkupát vehet át, melyre felgravírozzák nevét, illetve az évszámot. Ezzel megkapja a „Magyarország legjobb házisörfőzője 2018” címet. Ha megfőzi a nyertes sört kereskedelmi forgalomba, akkor jogosult az emblémát feltenni a sörre. Ez a jog megilleti a második, illetve a harmadik helyezettet is.

A kategóriagyőztesek:

  • Savanyított: Szigeti Mátyás • Stag Soul • Flanders Red Ale
  • Láger: Györök Csaba • Dr. Eher • 5D: German Pils
  • Gerilla: Bimbó Tamás • Vörösbegy 2.0 • Gerilla
  • Belga: Serfőző Tamás • Too Strog • Belgian Dark Strong Ale
  • Ízesített: Galambos András • Born For Winter • Winter Seasonal Beer
  • Porter/Stout: Jan Krysiak • Porter Bałtycki • Baltic Porter
  • IPA: Bába Ákos • Kharübdisz The White • White IPA
  • SMaSH (Single Malt and Single Hop):
  • Szöllősy István • Monogamy SMaSH