Lezajlott az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Események
Tipográfia

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 22 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A magyar Chaine Egyesület a 2015. szeptember 11.-én Budapesten rendezte meg az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot a METRO Gasztro Akadémián.

A 2015. évi nemzeti verseny győztese, Mede Ádám a Gerbeaud/Onyx Étterem ifjú szakácsa képviselte Magyarországot.

A versenyzők ez alkalommal is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Világbajnokság technikai igazgatói feladatát a Világszervezet felkérése alapján Kovács Lázár, Conseiller Culinaire látta el. Technikai szakértőként Jakabbfy László Grand Officier Maitre restaurateur tanácsokkal segítette a felkészülést és a lebonyolítást.

A nemzetközi zsűribe felkért magyar szakemberek:

  • Ádám Csaba, Maitre Restaurator
  • Barka Áron, Maitre Restaurator
  • Bicsár Attlia, Maitre Restaurator

A nemzetközi zsűri értékelése szerint a Világbajnoság:

  • Győztese: CHRISTIANSEN Michael, Kanada
  • Második helyzett: VIROLAINEN Laura, Finnország
  • Harmadik helyezett: MEDE Ádám, Magyarország
  • Különdíjat       kapott a konyhai munkáért: Kuhn Patrick, Németország

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner