Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adriá.

A spanyol sztárséf ezt  a Madrid Fusión elnevezésű konyhaművészeti kongresszus nyitónapján jelentette be, amelynek egyik meghívott vendége ebben az évben Budapest.

    A következő forradalom a gasztronómiában a tudás forradalma lesz - hangsúlyozta az 56 éves, eddig három Michelin-csillagot elnyerő Adriá, akit a molekuláris gasztronómia úttörőjeként, a földkerekség egyik legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsaként tartanak számon.
    Nyolc évvel ezelőtt éppen ezen a rendezvényen jelentette be, hogy bezárja a katalóniai Montjoi-öbölben fekvő éttermét, amelyet összesen ötször választott a világ legjobb éttermének a brit The Restaurant című magazin.
    A sztárséf visszatérését óriási érdeklődés övezi, bejelentése azonban sokakat meglepett, Adriá ugyanis nem egyszerűen újranyitja, vagy korszerűsíti éttermét. 
    A régi elBulli helyén elBulli1846 néven nyílik majd meg 2020-ban az új intézmény. Az 1846-os szám tisztelgés Auguste Escoffie francia "séfkirály" előtt, aki ebben az évben született, és akit az "haute cuisine", azaz a magas konyhaművészet népszerűsítőjeként tartanak számon.
    Az elBulli1846-ban egy 15-20 fős csapat a gasztronómiai kreativitás és az innovációs lehetőségek határainak feszegetésére készül, de a szó hagyományos értelmében nem lesz étterem - részletezte Ferran Adriá, hozzátéve, hogy az intézmény kulináris innovációs múzeumként, kiállítási térként is fog működni, és egy sor gasztronómiai projekt kapcsolódik majd hozzá, így például egy digitális gasztroarchívum is.
    A 17. alkalommal megrendezett Madrid Fusión ebben az évben a konyhaművészet átfogalmazását, az ismert szabályok megváltoztatását választotta mottójául.
    A háromnapos rendezvényen a világ több mint 100 kiemelkedő tudású séfje ad elő, több mint 60 konyhai bemutatót tartanak, lesznek szakmai workshopok, árverések, versenyek, és megválasztják az év séfjét is.
    Budapest - Koppenhága és San Francisco mellett - egyike annak a három meghívott városnak, amely kiemelkedő gasztronómiai kínálata miatt bemutatkozási lehetőséget kapott ebben az évben.
    A magyar delegációt Győrffy Árpád, a budapesti Four Seasons Hotelben működő Kollázs étterem séfje, Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes séfje, Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Borászat tulajdonos-borásza, és Nagy Zoltán bartender, a Boutiq' Bar tulajdonosa alkotja.
    A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósult magyar standon a tradíciót és innovációt ötvöző, folyamatosan megújuló magyar konyhaművészettel ismerkedhetnek meg a kongresszus résztvevői. 
    Kóstolhatnak például szilvásváradi pisztrángot szarvasgombával és zellerrel, kacsa- és libamájfalatokat szomolyai feketecseresznye-lekvárral, somlói galuskát és zserbót - írta a madridi magyar nagykövetség a rendezvényről szóló közleményében, hozzátéve, hogy a magyar főváros kulináris kultúrája és a tipikus magyar ízek bemutatása mellett magyarországi turisztikai ajánlatokat is kínálnak az érdeklődőknek.

mti