A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a KidsOasis Nonprofit Kft. Egészségfalók - Együtt főzni jó! elnevezésű kampányt indít a nyári időszakban a főzést és az egészséges étkezést előtérbe helyező családoknak.

Király Nóra, a Ficsak alapítója közölte: a kampány egy internetes játék, egy közös program a teljes családnak, amely az egész nyarat lefedi. Pénteken véget ér az iskola, így több hónapig otthon lesznek a gyermekek. A közös főzés sok szórakozási lehetőséget rejt a vakáció időszakára - jegyezte meg.

A Ficsak elkötelezett híve az egészséges életmódnak, amely három pillérből áll: rendszeres testmozgásból, egészséges táplálkozásból és lelki egészségből. Statisztikák szerint az elmúlt negyven évben tízszer annyi elhízott gyermek lett, ami a felnőttek felelőssége.

Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy "dinóhusin és sült krumplin túl is van élet". A kampány keretében augusztus 15-éig várják a családoktól a recepteket, amelyekből utána szakmai zsűri választja ki az egészségeseket, kreatívakat és gyermekbarátakat.

Szeptember 1-jétől 23-áig ezekre szavazni lehet, majd ismét a zsűrin a sor: meghatározza, hogy a tizenöt legtöbb voksot elért játékos közül mely öt küzdhet meg októberben egy budapesti főzőiskolában a fődíjért, az Egészségfalók címért és egy hétvégéért egy minősített családbarát szálláshelyen. További részleteket az egeszsegfalok.hu oldalon lehet megtalálni.

Gyetvainé Zováth Anikó azt mondta, a családi turizmus képviselőjeként fontosnak tartja, hogy ne csupán milánói makarónit vagy halrudakat helyezzenek ki a szállodák a svédasztalokra.

Wolf András séf, az ötfős zsűri egyik tagja úgy fogalmazott: a természet olyan jól van összerakva, hogy a minőségi alapanyagok egyben egészségesek is. Egy ország megítélése nagyban függ a gasztrokultúrájától - jelentette ki.

A kezdeményezésről szóló pénteki budapesti sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felidézte, hogy a kormányzat a reformmenzával, valamint a büfékínálat átalakításával igyekezett megteremteni a megfelelő táplálkozást iskolaidőben. Az intézkedéseknek köszönhetően a fiatalok azokat az ételeket szokták meg, amelyek nem csupán egészségesek, de finomak is. (MTI)