Miért nem lehet egységes 18 százalékos áfa az egész vendéglátásban?

Hírek
Tipográfia

A közétkeztetésben jövőre marad a 27 százalékos kulcs, amelyet igazságtalan versenyhátránynak tart a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. Az NGM adóügyi vezetője szerint viszont túl nagy kiesést jelentene az egységesítés a költségvetésben, az elvitel esetén pedig az összes élelmiszer áfáját erre a szintre kellene leszállítani.

A parlament döntésének értelmében az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a vendéglátás áfakulcsa két lépcsőben csökken, 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra.

Kedvezményes áfát az egész ágazatnak!

Problémát okoz, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre pedig nem, ami 2018-ra jelentős különbségekhez vezet, komoly versenyhátrányt okoz például a munkahelyi étkeztetésben, akár annak teljes leépülése is bekövetkezhet - mutatott rá Gál Pál Zoltán. A szakmai szervezet ezért az áfacsökkentés egységes kiterjesztését szeretné elérni.

A VIMOSZ elnöke az egyes szolgáltatások áfájának megkülönböztetésére példaként említette, hogy a helyben elfogyasztott étel áfája 5 százalék lesz, míg ugyanez az étel elvitel esetén 27 százalékos kulcs alá esik, mivel termékértékesítésnek minősül. A megoldás az, hogy az egynemű szolgáltatásokat egységesen kezeljék, hiszen semmi nem indokolja a megkülönböztetést, ezért szükséges az egységes áfaszabályozás - mondta.

Gál Pál Zoltán szerint a bevezetni tervezett változtatások sok esetben jelentős kavarodást okozhatnak, hiszen az alkalmazásuk a vendéglátás szereplői számára nem egyértelműek, és gyakran bonyolultak.

György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza szerint a közétkeztetési áfacsökkentés az ágazat terheinek csökkentésével hozzájárulna a helyi élelmiszeripar és agrárium fejlődéséhez, és több munkalehetőséget kínálna az alacsony végzettségűeknek. Ebbe a körbe még a közfoglalkoztatottakat is be lehetne vonni. A Századvég számításai szerint míg a kereskedelmi vendéglátás áfacsökkentése 125 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek, a közétkeztetésé mindössze 21 milliárdnyi lenne.

Miért nem lehet mégsem egységes az áfa?

Magony Krisztina, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi államtitkárságának munkatársa ezzel szemben kifejtette: a kormány meghatározott keret terhére dönthetett a kedvezményes áfakulcs bevezetéséről, amely jelenleg ennek a körnek a bevonását tette lehetővé.

A Chef&Pincér kérdésére elmondta, hogy a VIMOSZ elnökének érveivel ellentétben a házhozszállítás és az elvitel áfáját azért nem vehették be ebbe a körbe mert az Európai Unió rendelete egyértelműen kifejti, hogy ezek a kategóriák nem a szolgáltatás, hanem az értékesítés körébe tartoznak. Ha ezt is a kedvezményes adó alá szeretnék vonni, akkor minden élelmiszert ide kellene sorolniuk, hiszen ebben az esetben élelmiszer értékesítéséről lenne szó. Ez pedig túlságosan nagy adóbevétel-kiesést okozna.

Magony Krisztina a Századvég-tanulmány következtetéseivel sem ért egyet, amely szerint nem jelentene túl nagy kiesést, ha a teljes vendéglátásra bevezetnék a kedvezményes kulcsot, hiszen az NGM számításai szerint ez nagyjából a Századvég által közzétett érték dupláját jelentené a büdzsében, mint elmaradt bevétel. Ezt pedig a költségvetési egyensúly megtartása érdekében nem vállalhatják.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner