Spanyolország aratott a Michelinnél: Martín Berasategui fürdik a csillagokban

Hírek
Tipográfia

Spanyolország 21 étterme kapott Michelin-csillagot. A háromcsillagosok kasztja egy étteremmel bővült, míg lett további öt kétcsillagos és tizenöt egycsillagos minősítés étterem is.

A Spanyolország és Portugália legjobb vendéglátóhelyeit felvonultató 2017-es Michelin-kalauzt Geronában mutatták be csütörtökön. A szerkesztőktől Portugália kilenc új Michelin-csillagot kapott.

Martín Berasategui nyolc csillagos lett

A spanyol sajtó példátlan csillagesőként jellemezte az eredményt, amelynek abszolút győztese Martín Berasategui baszk séf és étteremtulajdonos. A barcelonai, Lasarte nevű étterme elnyerte harmadik Michelin-csillagát, elsőként a katalán fővárosban, maga Berasategui pedig ezzel megszerezte pályafutása nyolcadik csillagát, amely eddig egyedül neki sikerült a spanyol séfek közül.

A séfnél a magyar szakács, Heiszler Olivér is dolgozott egy ideig. Mint azt a Chef&Pincérnek elmesélte, ő egy 90 fős konyhában főzött, amely leginkább egy jól működő gépezethez hasonlíthatott.

Itt az egyes részlegek külön konyhák, amelyeknek külön főnökeik vannak, azoknak pedig helyetteseik. Itt egy-egy részleg négy vagy öt tányért készített az egész menüből, és minden egyes tányérnak voltak felelősei, hogy annak az elemei minden nap frissen és megfelelően meglegyenek. A konyha alapterülete pedig óriási, amely alatt még két szint volt, raktárral, tévéstúdióval, ahol a séf a tévéműsorát forgatja, de van itt még egy főzőiskola is külön konyhával.

Spanyolországban mindenesetre kilenc étterem rendelkezik a legmagasabb, háromcsillagos minősítéssel: négy Baszkföldön, három Katalóniában, egy Madridban, egy pedig Valenciában működik. Két Michelin-csillaggal 23, egycsillagos minősítéssel pedig 156 étterem büszkélkedhet.

Mit jelent a kitüntetés?

A Michelin vörös útikalauzát több mint száz éve adta ki először, azt az üzleti stratégiát követve, hogy amíg az emberek kirándulásra használják az autóikat, addig is kopik a gumiabroncsuk. Az információs brosúra a harmincas évektől használ csillagokat az éttermek minősítésére. A Michelin-csillagok odaítélésekor a legfőbb szempont a konyha, amelyhez kapcsolódik a szerviz, a borválaszték és a higiénia is.

Ezek szerint az egy csillag igen jó éttermet jelöl, amely a maga kategóriájában különleges figyelmet érdemel. A két csillag kimagaslóan jó éttermet, válogatott borokkal, amiért érdemes hosszabb kitérőt is tenni. A három csillag már a világ legjobb éttermeinek kitüntetése, amelyek konyhája minden szempontból kifogástalan, borválasztéka pedig igényes, és a hely külön utazást is megér.

A csillagokról főállású tesztelők értékelése alapján születik döntés, akik általában képzett szakácsok, néha autodidakták. Inkognitóban, rotációs rendszerben járnak, szigorú szakmai és erkölcsi szempontokat kell szerződésben vállalniuk, és legendásan megvesztegethetetlenek.

A Michelin-csillag ma világszerte az éttermek fő mércéjévé vált. A nagy séfek is minden évben aggodalommal vagy reménykedve figyelik a legfrissebb kalauzt, hogy nem vesztettek-e vagy esetleg nyertek-e egy csillagot.

A nyitóképen Martín Berasategui és Pedro Subijana.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner